- Nu er det mig selv, der gør en forskel for dyrene
Hos »Trynen i jorden« i Thy har Trine Kammersgaard forvaltet dyrevelfærd på papiret til praksis med sine økologiske frilandsgrise. Resultatet viser hun gerne frem på Facebook.
Hun har en ph.d. i nyfødte pattegrises varmebehov, alligevel render hun rundt i sine gummistøvler og passer 100 økologiske søer og tilhørende smågrise på en mark ved Villerslev i Sydthy.
Trine Kammersgaard hedder hun, ejeren af »Trynen i jorden«, som i foråret 2016 fik den ide at passe fire søer, mens hun gik på barsel med parrets tredje barn.
- Det var bare en kæmpe fornøjelse at have de her fire søer, hvorfra jeg så solgte smågrisene til en meget interesseret aftager. Og hvis jeg ville fortsætte med det, kunne jeg ikke være svinekonsulent mere. Og hvad passer allerbedst til at have fire-fem søer, det er at have 95 mere, siger en grinende Trine Kammersgaard.
Og som sagt så gjort. I efteråret oprettede hun et CVR-nr., og i januar kom de 100 søer, som siden har dannet det fuldtidslandbrug, hvor Trine Kammersgaard producerer økologiske smågrise, som hun sælger til en økologisk slagtesvinsproducent, når de er fravænnede ved 7-9 uger.
Fra papir til praksis
- Jeg er muligvis Danmarks mest overstuderede landmand, og det synes jeg ikke, at der er noget dårligt i. Man kan sige, at det ikke var nødvendigt, med det jeg laver nu. Men hvad end jeg har lavet, har det altid været drevet af nysgerrighed og interesse. Og det er det stadigvæk, siger Trine Kammersgaard, som udover forfatterskabet til ph.d.’en er uddannet agronom og har arbejdet som svinekonsulent.
Hun har valgt at have økologiske frilandsgrise, fordi hun godt kan lide måden, grisene produceres på. Hun synes dermed, at hun kan give grisene nogle rammer, hvor de kan udfolde mange af deres naturlige adfærd og behov.
- Det giver en kæmpe arbejdsglæde, og jeg har altid været glad for mine tidligere jobs. Men jeg nyder at være ude hele dagen og se dyrene i deres naturlige adfærd, siger hun og tilføjer:
- Jeg har forsket og arbejdet med dyrevelfærden, beskrevet, formidlet og forklaret det for andre som konsulent. Nu er jeg praktiker selv, og gør det hele selv, og det giver virkelig en god mavefornemmelse. Nu er det mig selv, der gør en forskel for dyrene.
En omvæltning
Trine er gift med Esben, og sammen har de tre børn på 1, 2 og 6 år. Og når man går fra at have et fast 8-16 job til at blive fuldtidslandmand, sker der en stor omvæltning i familielivet.
- Jeg er virkelig godt gift og kunne slet ikke have gjort det her uden min mand. Han skulle lige vænne sig til det, men han har fundet sin egen rolle i det, forklarer den nyslåede landmand.
Trines mand har arbejdet som landbrugssmed og har styr på maskinerne i virksomheden, mens det er Trine, der tager sig af grisene. Hun forklarer, at det har været en stor hjælp med Esbens interesse for maskiner, både fordi hun ikke selv har forstand på den del, men også fordi der ikke findes standardløsninger til grise på græs. Parret bruger derfor nærmest al deres tid på virksomheden.
- Lige nu har vi alt for få timer i døgnet, når vi også har små børn. Men det er okay. Det er et andet liv, vi har valgt nu. Vi har dog bestilt en ekstra medarbejder i sommerferien, så vi får lidt ferie med børnene, men vi kommer nok ikke langt væk herfra, siger en afklaret Trine Kammersgaard med et smil.
Tæt på fødevarerne
Lige siden Trine fik sine første søer, har hun været særdeles aktiv med opslag om sit nye foretagende med dyrene på Facebooksiden »Trynenijorden«.
- Jeg kan slet ikke lade være med at dele det på Facebook. Man skal ikke holde på gode historier, og ting, der får mig selv til at smile, vil jeg gerne dele med andre, forklarer Trine, som også nyder at tage dialogen med folk, der giver hende feedback eller stiller spørgsmål på siden.
I bund og grund handler det også om for landmanden at få forbrugerne tættere på deres fødevarer. Derfor inviterer hun også gladeligt børnehaver og sfo’er på besøg.
- Det er en fest at se børnene hygge sig med at se dyrene og svare på deres mange spørgsmål. Det er her rullepølsen kommer fra, det må børnene gerne vide, det er der ingen skam i, siger hun og tilføjer:
- Det handler også om, at grisene ingen berettigelse har til at gå herude og have det her liv, hvis ikke der er nogen, som kender historien bag produktet. Så jeg fortæller gerne historien og om produktionen. Hvis vi landmænd ikke tør vise vores produktion frem, så får folk ikke nogen relation til, hvor maden kommer fra.
Til oktober kan Trynen i jorden fejre 1 års-fødselsdag, og Trine Kammersgaard drømmer så småt også om en lille udvidelse. Men når den tid kommer, vil hun enten have en ekstra medarbejder eller en elev tilknyttet virksomheden.