Regeringspartier vil regulere ulven

Venstre tilslutter sig nu koret af partier, som vil diskutere ulven og kigge på muligheden for regulering af rovdyret.

Først var Liberal Alliance(LA) på banen med forslag om at regulere problemulve. Ligeledes har Konservatives fødevare- og landbrugsordfører, Orla Østerby, i foråret udtrykt sin bekymring for, at ulven er tilbage i den danske fauna. Nu melder Venstre sig også ind i koret af partier, som vil kigge på muligheden for regulering af rovdyret.

- Det handler ikke længere kun om strejfende ulve, men nu får de også hvalpe. Derfor er jeg stærkt bekymret, og det er vigtigt, at Venstre også slår fast, at vi skal se på, hvordan ulvebestanden kan holdes nede, og hvilke reguleringsmæssige tiltag, der skal til, siger Venstres fødevare- og landbrugsordfører Erling Bonnesen til Effektivt Landbrug.

Ordføreren anerkender, at ulven er fredet på EU-niveau via habitatdirektivet, men at partiet vil kigge på visse undtagelser, når det kommer til selve tilgangen til reguleringen.

 - Det er vigtigt at forholde sig til, at Danmark er et meget lille land i forhold til at have ulve. Så Venstre vil diskutere det her på førstkommende ordførermøde sammen med ministeren (Esben Lunde Larsen red.) efter sommerferien. Det er helt sikkert, siger Erling Bonnesen.

Læs også: LA vil løse ulveproblemer 

Alle er med

Med Venstre på holdet af partier, der vil kigge på ulvens vilkår, betyder, at alle regeringspartier samt støttepartiet Dansk Folkeparti (DF) er enige om at tage ulveproblematikken op på førstkommende ordførermøde efter sommerferien. DF’s miljøordfører, Pia Adelsten, sagde til Effektivt Landbrug efter LA’s forslag om ulveregulering, at de som støtteparti på næste møde er lydhøre overfor sådanne tiltag.

- Det kan jeg kun sige, lyder fornuftigt. Vi skal i hvert fald finde ud af, hvad vi skal gøre, hvis ulven er et problem, og gøre noget inden, at problemerne bliver for store. Og så skal vi se på lovgivningen i forhold til, hvor folk er plaget af ulven i forhold til deres dyrehold, lød det dengang fra DF’s Pia Adelsteen.

Læs også: Miljøstyrelsen lytter til ulveproblematik

Landbrugsorganisationer støtter

Og det er ikke kun regeringspartierne, som nærer ønske om at kigge på ulveproblematikken. Listen af fanebærere er lang. Senest har landets største landbrugsorganisation Landbrug & Fødevarer(L&F) udtrykt sin bekymring:

- Vi ved, at ulve stresser vores udegående dyr, og skaber frygt og uro hos landmænd og medarbejdere. I dag må landmanden end ikke handle i nødværge. Det skal laves om! Lyder det fra Martin Merrild, formand for L&F til Landbrugsavisen.dk, som støttes op af organisationens administrerende direktør, Karen Hækkerup, der skriver følgende på sin Facebook-side:

 - Stop ulveromantiseringen! Ulve skaber ikke Disney-rar hygge i naturen. Det er rovdyr, der bider får og andre dyr ihjel. Vi vil gerne kunne passe på vores dyr, der går på græs. Ikke frygte ulve og skambidning!

Ligeledes har Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug også været ude med riven efter rovdyret på deres Facebook- side med følgende ord: »I Bæredygtigt Landbrug har vi svært ved at se, at der er plads til ulve i den danske natur.«

Læs også: Ulveunger giver flere angreb

Møde efter ferien

Dermed ser det ud til, at ulven måske kan begynde at frygte for sit liv, men dog først efter sommerferien er slut. Liberal Alliances miljø- landbrugs- og fødevareordfører Carsten Bach, som var først på banen med et reguleringsforslag, opfordrer derfor landmænd til at væbne sig med tålmodighed.

- Der vil muligvis opstå situationer over sommeren, hvor landmænd får dræbt husdyr. Jeg kan kun beklage, at der ikke allerede nu er taget hånd om det, men vores forslag viser, at vi har fokus på det i regeringspartierne, siger han.

Læs også: Ulven skaber frygt

Erling Bonnesen (V) understreger ligeledes, at partiet rykker på ulveproblematikken snarest muligt.

- Vi har set angreb på får og andres husdyr, og jeg kan sagtens forstå landmændenes bekymring, den deler jeg. Nu får vi det analyseret igennem og tilvejebragt en redegørelse og et beslutningsgrundlag på et ordførermøde formentlig i august. Vi er nødt til at forholde os til ulven nu, hvor de får unger, for så kan det gå rigtig stærkt bare et år frem, lyder det fra Venstres ordfører.

Læs også