Punktsikring kan begrænse skaderne

Topdanmark modtager årligt 30-50 anmeldelser om mejetærskere, der er brudt i brand, men en simpel løsning kan nedsætte risikoen for de helt store skader.

Når det er høsttid, er mejetærskeren i brug i mange timer i et tørt og støvet miljø. Det øger risikoen for brande. Det kan for eksempel ske, når der kommer sten i maskinen, som laver gnister i det støvede og varme miljø. Og det kan have katastrofale følger.

- Hvert år har vi kunder, hvis maskiner er brændt. I nogle tilfælde sætter en brændende mejetærsker også sætte ild til hele marken, fortæller Svend-
Anker Worm.

Han er agronom i Topdanmark, som hvert år modtager mellem 30 og 50 anmeldelser om mejetærskere, der er brudt i brand i forbindelse med høsten.

Midlertidig reparation

De seneste fem år har Topdanmark krævet, at deres kunder monterer automatisk brandslukning, punktsikring, på nye og store mejetærskere og statistikken viser effekten er stor, oplyser Svend-Anker Worm.

- Sidste år var den gennemsnitlige skadeudgift for de brændte mejetærskere, hvor punktsikringen havde begrænset branden, under en fjerdedel af gennemsnittet for alle mejetærskerbrande. Det vigtigste er dog, at flere mejetærskerne med punktsikring kunne høste videre efter en midlertidig reparation, så høsten kom rettidig i hus.

Det var desværre ikke alle brande, der blev standset med punktsikringen. I et tilfælde var der en hydraulikslange, som sprang og i et andet tilfælde brændte der hul på brændstoftanken. I begge tilfælde blev der tale om en eksplosionsagtig brand, som ikke kunne stoppes af det automatiske brandslukningsanlæg. 

Stop branden i tide

De mest almindelige systemer er FireDeTec og Firetrace. Det består af en 6 eller 12 kilos håndildslukker, der har monteret en rød specialslange, som føres rundt på de steder på mejetærskeren, der vurderes som risikopunkter. 

- Opstår der en brand, vil varmen fra branden lave et hul i slangen, så slukningsmidlet strømmer ud og slukker branden før den breder sig. Anlægget kan være med pulver eller skum som slukningsmiddel. I nogle tilfælde kan et anlæg ikke nå rundt på hele maskinen og så skal der monteres to anlæg, forklarer Svend-Anker Worm.

Motorrummet er der, hvor flest brande starter, og her er et punktsikringsanlæg normalt meget effektivt. Det elektriske system, de mest belastede lejer, halmsnitteren og gnister fra sten, der enten samles op eller rammes af skærebordet, er andre kilder til brande. 

- Brandene kan altså opstå flere steder på maskinerne, og derfor er det vigtigt at have en ekstra 6 kilos håndildslukker på maskinen, understreger Svend-Anker Worm, som kun kan opfordre til, at man får tjekket mejetærskeren og monteret punktsikring før høst.jhal

Læs også