Den lille flok Dexter-kvæg nyder aftensolen i engen, afbryder kortvarigt græsningen og vender deres opmærksomhed mod Mads E. Mortensen, der venligt småsnakkende nærmer sig.
Han er på sin daglige tur i engen for at tjekke, at besætningen på ko, kalv og fire kvier alle har det godt.

Sammen med sin kæreste Pernille er han nyligt flyttet til landsbyen Endrup ved Bramming, hvor han allerede har sat sit lille synlige aftryk med de græssende dyr. De plejer en eng, som før var tilgroet, og som ildsjæle i byen har ryddet for at skabe større naturværdi omkring Sneum Å, der løber gennem landsbyen.

- De manglede kvæg til at afgræsse den. Jeg ville gerne have dyr, men som ung og nyuddannet havde jeg ikke lige pengene til at købe besætningen. Så fandt vi en løsning sammen. Jeg fik en lokal sponsor, der får sine penge igen, når jeg engang får udbetalt plejetilskuddet. Renterne – det er rødvin og en god bøf, siger Mads Mortensen med et af de skæve grin, der ustandseligt farer over hans ansigt.

Den 28-årige kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark er selv en ildsjæl. Han har bl.a. været næstformand i Landboungdom i en årrække, og unge landmænds muligheder for at etablere sig ligger ham på sinde. Sammen med Økologisk Landsforening har han de seneste år arbejdet intenst på at finde nye løsninger på denne udfordring.

- For nogle år siden ville jeg bare have tænkt, at når jeg ikke har råd, må jeg vente med at købe dyr. Men nu har jeg i nogle år rejst rundt på landbrugsskoler og talt om samarbejde, alternativ finansiering og lokal afsætning som veje til etablering og større indtjening, og så er det jo oplagt selv at prøve ideerne af. Heldigvis lykkedes det, griner Mads Mortensen, der også allerede har solgt kødet fra kreaturerne via en indsats på de sociale medier.
,
Han synes i det hele taget, det er givende for ham som rådgiver selv at have fingrene i jorden. Også selv om han er landmandsuddannet og ved, hvad det handler om.
- Det er klart, jeg ikke er landmand i gængs forstand, men selv om jeg kun har få dyr og lidt jord og naturpleje, skal jeg igennem de samme processer som alle andre landmænd. Jeg er i gang med at omlægge til økologi og har lige haft mit første kontrolbesøg. Det er da en fantastisk erfaring at have med, når jeg er ude at lave omlægningstjek for kommende økologer, konstaterer han.