Mindre ansvar med nyt overvågnings- og omrøresystem

Vikingegaarden og Biogas Teknik har i samarbejde udviklet nyt system til overvågning og omrøring af forlagretanke

Vikingegaarden og Biogas Teknik har i samarbejde udviklet et nyt koncept til gylletanke tilknyttet biogasanlæg, hvor de etablerer direkte overvågning af afhentnings- og afleveringstanke, samtidig med, at der installeres en omrører, der kan fjernstyres via pc eller app.

Således kan biogastankbilens chauffør allerede inden afgang tjekke tankens lager, samt starte omrøreren i god tid, inden han er ved tanken for at hente et læs gylle.

Espen Johansen, indehaver af Biogas Teknik er begejstret for den nye mulighed og kalder den simpel.

Kan planlægge på forhånd

- Det er enkelt, inden chaufføren forlader biogasanlægget, at have planlagt dagens rute. Tidligere var der usikkerhed omkring lagerstatus, og en aftale om afhentning af et vist antal kubikmeter kunne meget nemt blive ændret, ligesom der skulle afsættes ventetid eller laves meget præcise aftaler med landmanden om omrøring.

- Nu kan chaufføren via en tablet på instrumentbordet se kort over de ejendomme og gylletanke, der er tilknyttet biogasanlægget og - alene ved et tryk på kortet - se lagerstatus og kontaktoplysninger.

- Ligeledes har chaufføren mulighed for selv at starte omrøreren, så gyllen er klar til afhentning, så snart han kører ind på ejendommen. Det sparer masser af tid og ændret planlægning, lover Espen Johansen, der ikke er i tvivl om, at både biogasanlæggene og landmanden hurtigt vil kunne se fordelene i systemet og dermed også finde værdi for pengene.

Ulrik Østergaard, direktør for Vikingegaarden, der har leveret muligheden for at fjernstyre systemet, supplerer:

- Et biogasanlæg har typisk 200-300 aftaler, og det er vigtigt, at gyllen er klar og omrørt, når chaufføren kommer frem til ejendommen.

- Dermed opnår både biogasanlæg og landmanden en effektivisering af processen.

Billigere end at eftermontere

- Det at vi har indgået et samarbejde, og installerer softwaren allerede fra start, gør systemet langt billigere, end hvis vi skulle ind senere.

Om det er biogasanlægget eller landmanden selv, der forestår den økonomiske del, er ifølge Ulrik Østergaard forskelligt.

- Det normale er, at landmanden køber fortank og omrører, og at biogasanlægget betaler for overvågningssystemet, siger han.

Ansvar placeres hos biogasanlæg

En stor fordel for landmanden er, at han slipper for det overordnede ansvar og fuldstændig kan overlade afhentning og klargøring til biogasanlægget.

- Ansvaret bliver alene lagt hos biogasanlægget, og de chauffører der kommer på ejendommen. Landmanden behøver stort set ikke længere være blandet ind i den del af processen og kan helligere sig andre gøremål på ejendommen, siger Espen Johansen og fremhæver i samklang med Ulrik Østergaard endnu en fordel.

- Vi har sørget for, at der er en føler, der stopper pumpen, når den pumper fra en tank til en anden. Tidligere var der risiko for, at gyllen løb over. Nu er der ny styring på, der gør, at pumpen stopper, inden gyllen når over kanten.

- Og skulle der blive krav om gsm-overvågning på grund af tæt beliggenhed til vandløb eller lignende, som vi typisk ser så snart Naturstyrelsen bliver opmærksom på en sag, ja så ligger det allerede implicit i systemet. Det er bare at slå det til, lover Ulrik Østergaard.

Læs også