Nyt udspil skal forhindre gentagelse af MFO-efterafgrøde-kaos

Fristen for såning af MFO-efterafgrøder vil fra næste år kunne udskydes i op til fire uger, forslår ny vejledning, der er i høring.

Dette års kaos omkring såning af MFO-efterafgrøder skal ikke gentages til næste år.

Det har NaturErhvervstyrelsen allerede tidligere meldt ud. Og nu er styrelsen så klar med, hvad man herfra mener, man kan gøre, sådan så landmænd ikke kommer i klemme, sådan som mange gjorde i år.  

Står det til styrelsen, så bliver der fremover, hvis der er tale om »usædvanlige omstændigheder«, mulighed for at udskyde fristen til at så MFO-efterafgrøder med op til fire uger. I den forbindelse vil man i den anden ende så kunne rykke fristen for destruktion af efterafgrøder med op til to uger. En frist der i øvrigt foreslås ændret fra den 20. oktober til den 27.oktober.

 

Vil nærlæse forslag

Fra Landbrug & Fødevarer tager man godt imod, at NaturErhvervstyrelsen kommer med udspil på området, så dette års situation med MFO-efterafgrøderne ikke gentager sig. At det skal være muligt at rykke fristen for at så dem, er en del af den nye vejledning omkring den direkte arealstøtte for 2016, som styrelsen netop har sendt i høring.

- Vi har efterspurgt, at der kommer en eller anden fleksibilitet. Det som er vigtigt er, at landmænd ikke kommer i klemme. De er jo nødt til at tage hensyn til vind og vejr, som de jo ikke kan bestemme over, siger Maria Skovager Østergaard fra Team EU i Landbrug & Fødevarer.

Hun fortæller, at man i Landbrug & Fødevarer nu vil nærlæse vejledningen omkring den direkte arealstøtte som styrelsen er kommet med, inden man afgiver sit høringssvar. Det skal blandt andet undersøges, om der bliver skabt andre problemer ved at rykke fristen for landmændene.

På grund af den sene høst i år kunne mange landmænd ikke nå at så MFO-efterafgrøderne inden fristen udløb den 20. august, og først efter en del frem og tilbage, kom miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) så frem til i slutningen af august, at det var muligt at give en generel fristforlængelse på 14 dage.

Udover MFO-efterafgrøder indeholder den nye vejledning en lang række ændringer i forhold til, hvordan den direkte landbrugsstøtte skal udbetales til næste år. Blandt andet lyder det, at styrelsen forventer, at randzoneloven bliver ophævet. I det tilfælde kan man i 2016 bruge de tidligere obligatoriske randzoner som frivillige MFO-randzoner til at opfylde kravet om 5 procent miljøfokusområder.

På NaturErhvervstyrelsens hjemmeside kan man læse mere om den nye vejledning, som er i høring til 26. november.

Læs også