I et forsøg på at skaffe et større råvaregrundlag har Friland sat forskellige initiativer i søen
Butikkerne mangler i øjeblikket økologisk kød til
køledisken, men en række initiativer fra Friland begynder nu at bære frugt.
Eksempelvis har Friland givet kontant tilskud til
landmænd, der købte ekstra økologiske søer, og man har også tilbudt hjælp til
finansiering og møder med banker til landmænd, der ønskede at øge produktionen
af økologiske grise.
- Det har igennem en lang periode været en rigtig god
forretning at opdrætte økologiske grise. Men fordi det at omlægge til økologi
er en stor og langsigtet beslutning, har det været tydeligt, at der skulle
noget ekstra til, hvis vi for alvor skulle øge antallet af økologiske grise og
dermed den mængde af kød, vi kan sælge, siger direktør i Friland Henrik
Biilmann på Frilands egen hjemmeside og tilføjer:
- Det ser dog ud til, at de nye initiativer har været nok,
og vi forventer en markant fremgang i antallet af økologiske grise i det kommende
år.
Frustrerende oplevelse
Han forklarer, at det har været en meget frustrerende
oplevelse at være nødt til uge efter uge at sige nej til kunder, der ellers
ville betale en god pris – simpelthen, fordi Friland manglede råvarer:
- Den situation ser ud til at ændre gradvist sig nu, så vi
i fremtiden bliver bedre i stand til at følge med efterspørgslen efter dansk
økologisk svinekød, samtidig med at vi kan betale vores leverandører en pris,
som gør, at der er god økonomi i at være økologisk svineproducent.
Tilfreds forening
I Økologisk Landsforening glæder man sig over, at der
kommer flere økologiske svineproducenter.
- Det er en rigtig positiv udvikling, som betyder, at
flere grise får et liv med god plads og frisk luft, og at danskerne får lettere
adgang til økologisk kød. Der er ingen tvivl om, at den voksende efterspørgsel
på kød, der er produceret med hensynstagen til dyrevelfærden, vil stige endnu
mere i fremtiden. Derfor er der behov for at sikre en løbende tilgang af økologiske
kødproducenter i mange år frem, lyder det fra markedschef i Økologisk
Landsforening Henrik Hindborg.
Han vurderer, at salget af øko-kød i dagligvarehandlen
alene i år stiger med cirka 25 procent.