Maribo Seed godt på vej ind i 2016

Både den store, internationale frøfabrik Maribo Seed og slutaftageren Nordic Sugar ser lyst på det kommende år

Efter i en del år at have ført en ret stille tilværelse på det danske marked for sukkerroefrø er det store fabriksanlæg ved Maribo på Lolland igen ved at markere sig.

Det kom blandt andet til udtryk, da Maribo Seed tirsdag inviterede sukkerroeavlere på rundgang i den store og helt unikke fabrik. Samtidig fik avlerne en status på udsigten for det kommende sukkerroeår.

Et halvt hundrede sukkerroeavlere deltog i rundgangen på det – efter danske forhold – meget store frøbehandlingsanlæg, som ikke alene klargør roefrø til danske avlere, men primært eksporter frø til over 150 lande. Kapaciteten er så stor, at der også laves mange opgaver med frø for andre frøfirmaer verden over.

Inden rundgangen viste salgschef Ole Lauridsen de seneste resultater for fabrikkens topscorer-sort i sukkerroer, Fairway, som havde haft et meget fint udbytte i det netop overståede vækstår.

Uændret sukkerroeproduktion

- Et kig ind i 2016 – som er det sidste år med EU's markedsordninger og dermed faste priser – viser, at vi forventer kontrakt på cirka 33.000 hektar sukkerroer. Det er 5.000 hektar mindre end sidste år, men med de stigende udbytter bliver det mindst samme mængde polsukker, forklarede chefkonsulent Claus Nørgaard fra samarbejdspartneren Nordic Sugar.

Han så en af de nærmeste udfordringer i det nye år som værende en færdigforhandling af prisaftalen mellem sukkerroeavlerne og Nordic Sugar. Og meget gerne også en aftale om de helt nye vilkår fra året efter, 2017, med de nye frie markedsforhold.

Ny bæredygtighedscertificering

- Som noget nyt i 2016 går vi efter at få en såkaldt bæredygtighedsdokumentation eller SAI-certificering, som vil omfatte både fabrik og sukkerroeavlere. Det betyder, at vi skal ud og stille avlerne 29 konkrete spørgsmål om blandt andet de ansattes forhold, brug af pesticider med mere.

Men det er ud af i alt 300 spørgsmål, som skal besvares for at opnå den internationale certificering.

- I Danmark har vi i forvejen godt styr på vores drift og produktion, så vi slipper forholdsvis let. Opnår vi denne certificering af hele sukkerets vej fra frø til pose, så vil det være en stor fordel, når vi nu snart skal sælge på det frie, internationale marked. Og dermed mulighed for at opnå en højere pris, sluttede Claus Nørgaard.

Læs også