Både den store, internationale frøfabrik Maribo Seed og slutaftageren Nordic Sugar ser lyst på det kommende år
Efter i en del år at have ført en ret stille tilværelse på
det danske marked for sukkerroefrø er det store fabriksanlæg ved Maribo på
Lolland igen ved at markere sig.
Det kom blandt andet til udtryk, da Maribo Seed tirsdag inviterede
sukkerroeavlere på rundgang i den store og helt unikke fabrik. Samtidig fik
avlerne en status på udsigten for det kommende sukkerroeår.
Et halvt hundrede sukkerroeavlere deltog i rundgangen på
det – efter danske forhold – meget store frøbehandlingsanlæg, som ikke alene
klargør roefrø til danske avlere, men primært eksporter frø til over 150 lande.
Kapaciteten er så stor, at der også laves mange opgaver med frø for andre
frøfirmaer verden over.
Inden rundgangen viste salgschef Ole Lauridsen de seneste
resultater for fabrikkens topscorer-sort i sukkerroer, Fairway, som havde haft
et meget fint udbytte i det netop overståede vækstår.
Uændret sukkerroeproduktion
- Et kig ind i 2016 – som er det sidste år med EU's
markedsordninger og dermed faste priser – viser, at vi forventer kontrakt på
cirka 33.000 hektar sukkerroer. Det er 5.000 hektar mindre end sidste år, men
med de stigende udbytter bliver det mindst samme mængde polsukker, forklarede
chefkonsulent Claus Nørgaard fra samarbejdspartneren Nordic Sugar.
Han så en af de nærmeste udfordringer i det nye år som
værende en færdigforhandling af prisaftalen mellem sukkerroeavlerne og Nordic
Sugar. Og meget gerne også en aftale om de helt nye vilkår fra året efter,
2017, med de nye frie markedsforhold.
Ny bæredygtighedscertificering
- Som noget nyt i 2016 går vi efter at få en såkaldt
bæredygtighedsdokumentation eller SAI-certificering, som vil omfatte både
fabrik og sukkerroeavlere. Det betyder, at vi skal ud og stille avlerne 29
konkrete spørgsmål om blandt andet de ansattes forhold, brug af pesticider med
mere.
Men det er ud af i alt 300 spørgsmål, som skal besvares
for at opnå den internationale certificering.
- I Danmark har vi i forvejen godt styr på vores drift og
produktion, så vi slipper forholdsvis let. Opnår vi denne certificering af hele
sukkerets vej fra frø til pose, så vil det være en stor fordel, når vi nu snart
skal sælge på det frie, internationale marked. Og dermed mulighed for at opnå
en højere pris, sluttede Claus Nørgaard.