Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer til Jordbrugsformål – i daglig tale BGORJ fejrer i år deres 10 års jubilæum.
Jubilæet bliver markeret ved Brancheforeningens Årsmøde, der finder sted på Axelborg den 15. april 2016 med faglige netværk for branchens medlemmer og interessenter. Mød blandt andet Christian Poll, Folketingsmedlem for Alternativet og hør hans bud på fremtidens samfunds genanvendelsespolitik.
BGORJ opstod fra et behov blandt flere kommunale og private virksomheder om at skabe en faglig og politisk forening, som kan fremme genanvendelse af samfundets ressourcer. Recirkuleringen sikrer blandt andet nærring- og kulstoffer bliver til gavn for både fremtidige generationer og vores miljø.
Siden 2006 har det været en mærkesag for BGORJ at formidle faglig, kompleks og ofte ukendt viden om genanvendelse af organiske ressourcer videre til politikere og beslutningstagere.
- Brancheforeningen er unik i den forstand, at vi nu efterhånden er 30 virksomheder, som støtter op om foreningens virke: at fremme genanvendelsen. Det unikke består i, at vi er både kommunale og private virksomheder samlet om denne gode sag, men også aktører, producenter og formidlere af restprodukter. I bestyrelseslokalet og hvor vi ellers mødes, er vi derfor absolut ikke kommercielle, men arbejder alene med den faglige og politiske vinkel, som jo er vores alles ”kæphest”, udtaler formand for BGORJ Sune Aagot Sckerl.
Organiske ressourcer – fra spildevandsslam til biogødning
Organiske ressourcer er et vidt begreb, der indbefatter biogødning (tidligere spildevandsslam), biokompost, kildesorteret dagrenovation, kød- og benmel, vegetabilske restprodukter samt andre genanvendelige fraktioner.
Biogødning (tidl. spildevandsslam) er en af samfundets største kilder til god gødning til markbrug. Det er derfor en kernesag for BGORJ, i samarbejde med både Dakofa og Spildevandsteknisk Brancheforening, at ændre retorikken omkring dette område ved blandt andet at ændre ordbrugen fra spildevandsslam til biogødning.
Hvidbog og videnskabelige markforsøg
For at understrege de positive effekter ved brugen af biogødning har BGORJ i samarbejde med Københavns Universitet udarbejdet en hvidbog om anvendelsen af biogødning. Hvidbogen vil i anledning af BGORJS 10 års jubilæum blive revideret samt skal i de kommende år ligeledes skal opsamle viden fra anvendelsen af eksempelvis kildesorteret organisk dagrenovation. BGORJ støtter Københavns Universitets forsøg med gødskning af forskellige typer af organiske ressourcer, herunder biokompost, human urin, biogødning m.v. Disse forsøg kaldet Crucial udføres på forsøgsmarker ved Taastrup vest for København – for mere info kontakt Jakob Magid, KU-Plen eller se http://plen.ku.dk/om/pfv/forsoegsgaarde/omfsg/arealer/vaerksted/crucial/
Miljømæssig god fornuft at genanvende bl.a. fosfor
Erik Ervolder Olesen, miljøfaglig konsulent i HedeDanmark, har for BGORJ regnet på fordelene ved at genanvende biogødning fremfor indkøb af handelsgødning. Der produceres omkring 700.000 tons biogødning om året i Danmark. BGORJ har via politisk virke og faglig vidensopsamling været medvirkende til at fremme genanvendelsen fra ca. 50 % biogødning i ”kredsløb” i 2006 til i dag op mod 80 %, hvilket har haft en stor, positiv, miljømæssig effekt. Det vurderes, at denne stigning i genanvendelse fremfor indkøb af importeret, industriel fremstillet handelsgødning betyder en reduktion af importeret kvælstof med ca. 850 tons om året, fosfor med 900 tons om året samt kalium med 100 tons om året for landbruget.
Fosfor er en begrænset ressource globalt, der kan være opbrugt om 100-200 år, derfor er det vigtigt at det fosfor, der findes i vores kredsløb fra land til by også kommer retur til landet og igen indgår i kredsløbet.
Regeringens ressourcestrategi fra 2013 har betydet at de fleste kommuner nu står overfor udsortering af den grønne del af dagrenovationen. For sikker og miljørigtig anvendelse heraf har BGORJ arbejdet for, at der skal være grænseværdier for plast, metal og plastik i den forarbejdede pulp, der opstår på baggrund af denne reststrøm. BGORJ ønsker genanvendelse men altid med fokus på produkternes renhed. Dette gælder også for denne nye anvendelse af kildesorteret organisk dagrenovation.
Økologi – fremtidens behov for næringsstoffer
Økologiske landmænd står overfor en fremtidig udfordring i at sikre egnede gødningsprodukter til deres planteproduktion BGORJ er i løbende dialog med bl.a. Økologisk Landsforening, for at sikre recirkulering og genanvendelse af næringsstoffer også til den økologiske produktion.
Færre ressourcer skal tabes i vores kredsløb
- Det er min oplevelse, at vi via en faglig politisk stemme har skabt en modvægt til den politiske agenda, der i mange år var at fremme forbrænding af affald, herunder også organiske restprodukter. En politik som betød at energi og varme blev udnyttet med selve ressourcen blev tabt. Med Ressourcestrategien fra 2013 hvor mere organisk affald skal udsorteres og mere skal gå til kompostering og bioforgasning får vi dermed også genanvendt de værdifulde ressource restprodukterne indeholder. Det er præcis derfor BGORJ opstod, færre ressourcer skal tabes i vores kredsløb.” udtaler Sune Aagot Sckerl, formand for BGORJ.
For mere information kontakt formand for BGORJ, Sune Aagot Sckerl på 23 72 12 66 eller saa@hededanmark.dk eller sekretariatsleder Julie Lykke Jacobsen på 23 46 25 41 eller juj@lf.dk
www.bgorj.dk