Alle ved, at norske landmænd får skyhøje og statsgaranterede priser for deres produkter. Men nu varsler højre-regeringen frie markedskræfter
- Vi norske landmænd har været trygge og tilfredse siden anden
verdenskrig, fastslår Knut Langeteig, som er svineproducent ved Drammen vest
for Oslo.
For hvert år den første maj er forhandlingerne mellem Norsk
Bondelag og regeringen om det kommende års priser gået i gang. Og hvert år er
har man været færdig med forhandlingerne til den 17. maj, som er Norges
nationaldag.
- Så har vi landmænd fået listen med priserne for det
kommende år, og med en behagelig tilfredshed kunnet tage vores nationaldragter
på og festet på nationaldagen.
Men for to år siden fik Norge en borgerlig
mindretalsregering bestående af Høyre og Fremskrittspartiet. Og de varslede, at
om to til fire år skulle norsk landbrug gøres konkurrencedygtigt med de
omkringliggende lande som Danmark, Sverige og Finland – og dermed med EU.
- Så nu har norske landmænd aldrig været så utrygge siden
2. verdenskrig, fastslår Knut Langeteig, som i år får cirka 22 norske kroner i
svinenotering, der endda stiger yderligere, jo længere man kommer mod nord.
Umuligt at blive stor
Knut Langeteig producerer med sine 600 søer omkring 20.000
smågrise om året.
Han har tre til fire ansatte og driver 15 hektar jord og
50 hektar skov – en fordeling, som de fleste norske landbrug har. Han er tredje
generation på den yderst velholdte, typisk norske gård.
- Jeg er ikke en stor landmand, siger han og tilføjer med
en latter: - Kun stor i kæften. Men nok også en driftig landmand her i Norge,
hvor regulering sørger for, at gårdene ikke bliver store.
Kun tre procent af Norges areal er opdyrket til
landbrugsjord, og her kan man i princippet frit etablere sig med landbrug. Men
vil man som svineproducent have mere end 150 søer eller 2.100 slagtesvin, skal
man søge om særlig tilladelse.
- Og det får man ikke, fastslår Knut Langeteig. For den
årlige tilladte svineproduktion i Norge på 1,4 til 1,5 millioner svin er
opfyldt.
- Så vi behøver heller ikke gå og lægge planer for at
udvide eller bygge flere stalde.
Han vurderer selv, at en gård som hans i fri handel vil
koste omkring fem millioner kroner uden svinebesætning.
- Til den pris får du en god, velholdt gård med et godt og
tidssvarende stuehus, men sikkert et staldanlæg, der skal moderniseres.
Selv om afregningspriserne for slagtesvin er tæt på
dobbelt så høje som i Danmark, er foderpriserne og andre driftsudgifter
tilsvarende betydeligt højere.
Målet er en normal løn
Knut Langeteig er 57 år og har ikke planer om at stoppe
som landmand foreløbig.
- Vores søn er klar til at overtage gården, når tiden
kommer. Han arbejder imens med fisk i det nordlige.
- Han behøver heller ikke til den tid at tænke på
udvidelse, men skal blot fortsætte driften sammen med de ansatte.
Grundtanken med niveauet for de norske landbrugspriser er,
at en gennemsnitlig landmand – som Knut Langeteig – skal kunne hæve en normal
løn, når termin og faste udgifter er betalt. Og da priserne fastlægges for et
år ad gangen fremadrettet, så kender den norske landmand sine økonomiske
forhold med sikkerhed i det kommende år.
Blevet utrygge
På spørgsmålet om han har det godt som norsk landmand,
svarer Knut Langeteig:
- Jo, det har vi haft siden jeg som 21-årig købte min
første gård. Men den nuværende regering har for første gang gjort os meget
utrygge.
Han kan slet ikke se, hvordan norske landmænd skulle kunne
klare sig i fri konkurrence med Danmark og andre EU-lande.
- Vi er subsidieret småskala-landbrug, og for den norske
stat er vi ikke en større udgift end den norske U-landsbistand, der udgør
omkring en til to procent af Norges BNP.
Med den solide økonomi, som Norge har, burde landet kunne
tillade sig at have sit eget, støttede landbrug.
De fri markedskræfter
- Men den nuværende regering interesserer sig slet ikke
for landbrug. Regeringen har hele tiden meldt ud, at norsk landbrug skulle ud
på de frie markedskræfter, for så gik resten af sig selv.
Grundlæggende er han normalt positiv for at lade de frie
markedskræfter gælde.
- Men forholdene for de europæiske svineproducenter
skræmmer, da de døjer meget med at få økonomi i produktionen både på kort og
langt sigt.
Lige nu har Knut Langeteig ikke meget til overs for især
den norske regering.
- De er på ingen måde interesseret i landbruget. På trods
af, at vi også har samfundsmæssige opgaver med at passe det norske kulturlandskab
til glæde for alle nordmænd og turister.
- Norske landmænd ejer 77 procent af den norske jord, der
ofte ligger i øde områder, men alligevel holdes i bedste stand. Så vi er
billige anlægsgartnere, smiler han.
Men nu er den norske Høyre-regering optaget af at få fri
markedskræfter ind, og Knut Langeteig er slet ikke enig i dette tilfælde. Han
kan endda se flere fordele i den socialdemokratiske vej, som han nok finder
besværlig, men alligevel i dette tilfælde vil foretrække.
Det er tydeligvis en debat, som for de norske landmænd er
langt mere end blot almindelig politisk snak. Her skal der helt sikkert blæses
til samling omkring den statsbetalte højprispolitik.
Dansk er bedst i verden
Til gengæld er Knut Langeteig stolt over, at Norge er tæt
på at være fri for MRSA og en række andre svinesygdomme.
- Politisk er det besluttet, at Norge skal være totalt fri
for MRSA så hurtigt som muligt. I dag forekommer kun enkelte besætninger med
MRSA, der som oftest får det slæbt ind med udenlandsk personale.
- Så målet er inden for rækkevide, og et MRSA-frit Norge
vil være godt for den norske folkesundhed.
Dansk svineproduktion anser han som verdens bedste og mest
lønsomme – med norsk svineproduktion på en andenplads.
- Det er svært, som nordmand at sige, at danskerne er de
bedste. Men der er ikke noget, der kan slå dansk genetik inden for
svineproduktion. Og danske svineproducenter er de dygtigste i verden.
Til gengæld kritiserer han danske slagterier synder og
sammen.
- For mig at se – her fra Norge – så evner ejerne af de
danske andelsslagterier ikke at styre deres direktører, fastslår han. Ingen på
kloden har mere struktur og knowhow end den danske svineproduktion, men
slagterierne evner alligevel ikke at sælge det gode, danske svinekød til andet
end dårlige priser. Hvordan kan det være?
Størrelsen et problem
Han mener, at det er et problem overalt i verden, når
landbrugets virksomheder bliver for store.
I Norge er 70 procent andelsslagterier og 30 procent
private – primært små - slagterier.
- Men det er jo altid meget lettere at kritisere naboen
end sig selv, smiler Knut Langeteig, der slutter af med endnu en bredside
sydpå:
- Danskerne har verdens mest lønsomme gris – ligesom i
Norge – og ingen lande har bedre kvalitet. Jeg fatter bare ikke, hvorfor de så
sælger Audi-kvalitet til Skoda-priser, når de har verdens bedste produkt.