Foderplan optimeres til kvoteophør
Det er ikke for tidligt at vurdere, om fodermængden skal sættes op, hvis ydelsen skal øges pr. 1. april, hvor mælkekvoterne ophører
For kvægrådgiver Martin Mikkelsen fra Vestjysk Landboforening giver det god mening at begynde den ændrede fodring allerede nu.
- Vi har mange, der har en del kælvninger i den kommende tid, og ændring i fodringen tager tid, så jeg ser ingen grund til, at man venter med den øgede fokus på foderet, siger han.
Især goldkofoderet skal efter rådgiverens mening ydes stor opmærksomhed.
- Goldkøerne skal helst have en optimal fodringsperiode, inden de kælver. Det fremmer mælkeproduktionen på den lange bane, lyder det fra Martin Mikkelsen.
Endags foderkontrol
Han anbefaler, at man tager udgangspunkt i den enkelte ko og foretager endags foderkontrol.
- Gerne flere kontroller, hvis det er muligt.
- Når vi kender udgangspunktet, og hvad ydelsen er, er det lettere at komme med kvalificerede bud på, hvad der kan ændres, for at gøre det bedre.
Han anbefaler, at man især husker det foder, der giver hurtig energi.
- Lige her omkring kælvning, og hvor vi ønsker, at ydelsen øges fremadrettet, er energien et vigtig parameter i fodertildelingen.
Spar ikke på indkøbt foder
- Tiden er nu til, at man vurderer, om det sparede indkøbte foder, igen skal tilbage i foderplanen. Den senere tid er en hel del majs blevet meget let fordøjeligt, og har opvejet det manglende indkøbte eksempelvis mættede fedt, men jeg mener, at man mange steder skal se sin fodring igennem og vurdere i forhold til mælkeprisen, om der med fordel er et fodermiddel, som kan give et løft, eksempelvis Majs gluten 60 til sit nykælverhold, siger Martin Mikkelsen.