Italienerne har drænet EU for ostepenge

Kassen med oplagringsstøtte fra EU til ost, som følge af russisk importstop, er blevet tømt af italienske mejerier, lyder det fra LDM.

Blot to uger efter EU åbnede for ansøgning om oplagringsstøtte for ost på grund af Ruslands importstop, blev ordningen lukket, fordi italienske mejerier allerede havde tømt kassen, lyder det fra Danske Mælkeproducenter.

- Ifølge Dairy Industry Newsletter eksporterer Italien en tredjedel af landets osteproduktion svarende til 320.000 tons i 2013, men blot 7.000 tons gik til Rusland. Hvordan kan det så gå til, lyder det fra mælkeproducentforeningen, der selv kommer med et bud:

- Jo. Italien producerer især parmigiano reggiano og grana padano, oste som vi danskere bedst kender som parmesan. EU-støtteordningen krævede, at ostene skulle være i samme stand, når de kom ud af lageret, som når de blev lagt ind, og det er ikke muligt for hverken danbo eller de andre skæreoste vi kender i Danmark, eller gouda som er mere udbredt på verdensmarkedet. Men, de italienske oste er nok modne ved oplagring, men tre måneders ekstra lagring øger blot værdien af ostene. Dermed kunne oplagringen løse et nationalt problem med overskud af ost, men det havde ikke noget at gøre med Rusland, skriver Dairy Industry Newsletter.

- Smart eller frækt? Eller en dårlig beskrevet EU-ordning? Nok begge dele, men EU var advaret om risikoen og umuligheden i at oplagre de store verdensmarkedsmærker, vurderer man hos mælkeproducentforeningen.

Læs også