- Ud fra de meldinger, som vi hører fra andre avlere af rødsvingel, så frygter jeg en del, at frøene er meget små på rødsvinglen i år, siger Chr. Lerche, ejer af Benzonsdal gods, der ligger nord for Køge på Østsjælland.

Han startede årets første høstdag i går, onsdag, hvor han ved middagstid satte mejetærskeren i en første års rødsvingel af sorten Lambada. Men stoppede dog allerede efter få hundrede meter. Rødsvinglen var stadig for fugtig i bunden.

- De 40 hektar rødsvingel har stået godt gennem vækstsæsonen og vi har egentlig fået passende med regn jævnt fordelt over perioden.

Der faldt 20 millimeter regn lige før rødsvinglens blomstring, så bestøvningen gik fint.

- Alene i maj måned fik vi 90 millimeter nedbør, så tørkeskader har vi stort set undgået – selv om det gik lidt hurtigt for rødsvinglen at afmodne i de varme dage i sidste uge, fortæller Chr. Lerche.

Forventer start i rapsen i næste uge

Hans forventninger til rødsvinglen ligger omkring middel udbytte.

- Men jeg håber selvfølgelig, at vi kommer over middel – hvis frøene ikke er så små, at det giver stor frarensning.

Efter rødsvinglen, som er hans eneste frøafgrøde i år, forventer Chr. Lerche at kunne starte på vinterrapsen sidst i næste uge, omkring den 25.-26. juli.

- Rapsen er omkring en uges tid tidligere en normalt.

Om det bliver de 95 hektar vårbyg eller de 130 hektar foderhvede og 25 hektar brødhvede som derefter bliver høstklar, vil han ikke afgøre på nuværende tidspunkt.

- Regnvejret her i weekenden fik vi ikke meget gavn af – bortset fra til udlægget af strandsvingel.