Når der skal vælges hvedesorter, er det ifølge Nordic Seed nemt: Mariboss, fyld op med Torp eller Jensen og afslut med Nakskov
Når I skal lave sortssammensætningen, er det nemt: Det er
Mariboss, fyld op med Torp eller Jensen og så afslut med Nakskov. Og når I skal
høste, starter I bare i omvendt rækkefølge. Nakskov er den første, der er
høstmoden.
Sådan lyder anbefalingen, da produktchef i Nordic Seed,
Jacob Hansen, går gennem hvedeparcellerne i forbindelse med åbent hus-arrangementet
»Kulturplantens Dag«.
Af hensyn til risiko og sikkerhed skal man ifølge Jacob
Hansen sprede sortsvalget.
- Så en anerkendt sort som Mariboss på hovedparten af
arealet. Fyld op med Jensen eller Torp – Torp og Jensen kan erstatte hinanden.
Og så skal man prøve noget nyt af med Nakskov, siger han.
Forædling til foder
Udbytterne er i de sidste 20 år ifølge Danmarks Statistik
steget med 0,1 procent om året i gennemsnit, men produktchefen mener ikke, at
det skyldes uduelige hvedeforædlere. Han peger på den faldende kvælstoftildeling
i de sidste 20 år.
- Kornet sultes faktisk, mener han.
Der dyrkes godt en halv million hektar vinterhvede i
Danmark. Det meste går til foder, en mindre del går til industri, det vil sige
del til kiks og kageproduktion.
- På grund af den store animalske produktion har der i
Danmark været forholdsvis stor fokus på forædling af hvede til foder og knap så
meget på kvalitets- og bagehvede, erkender Jacob Hansen.
»Lucky punch«
- Men dansk hvedeforædling har sin berettigelse.
- Og det er »lucky punch«, når vi får en sort som denne, siger
han, og peger på parcellen med en af de nye sorter: Nakskov.
Nakskov er ifølge produktchefen en meget tidlig hvedesort
med et højt udbyttepotentiale og en god kernekvalitet.
I dyrkningsforsøgene tildeler han kvælstof efter både
fodernorm og brødhvedenorm for at se, om sorterne har en bagekvalitet.
»Højkvalitetshvede«
- Med Nakskov var vi heldige. Her vendte brødmøllerne
tommelfingrene opad sidste år. Derfor har vi anmeldt den til Tystoftes
brødhvedeforsøg for at få den anerkendt som en brødhvede, men det ved vi først
til dyrkningsår 2016, fortæller han.
- Lige nu kalder vi den hverken foder- eller brødhvede. Vi
kalder den højkvalitetshvede. Det er en af de »upcommere«, vi har til jer i
fremtiden. Hvordan det går med den som brødhvede, finder vi ud af i vinteren
2015.
Kiks, kage og foder
Jensen er lige som Nakskov en sort forædlet af Nordic Seed.
Den er kategoriseret som en kategori II-hvede. Det vil sige, at den er til kiks
og kage. Men hvis man bruger den til foder, er det ifølge Jacob Hansen ikke
lige meget, om det er en kategori I eller kategori II.
- Når den betegnes som kategori II-hvede, betyder det, at
den har et minimum af protein, og at hektolitervægten holder. Det er et
kvalitetsstempel, understreger han.
I registreringsnettet har Jensen vist sig at få lidt
gulrust på et tidligt tidspunkt.
Lille og buttet
Sorten Torp er en decideret foderhvede med et rigtigt højt
udbytte. I de supplerende landsforsøg ligger Torp på de 14 lokaliteter enten
som nummer 1, 2 eller 3 på alle lokaliteter.
- Det er en utrolig udbyttestabil sort. Der er ingen
gulrust, meget, meget lidt meldug og et utroligt lavt angreb af septoria.
- Hvis I lægger mærke til akset, kan I kende sorten på et
lille buttet, tæt aks, påpeger han ved Torp-parcellen.
Nordic Seed afprøver også sorten efter frie
dyrkningsregler uden N-normer, hvor der tildeles op til 330 kg kvælstof pr.
hektar samt vækstregulering for at vise udbyttepotentialet.
Unik overvintring
Den største sort i Danmark rent arealmæssigt er Mariboss.
- Det er vi glade for. Den kan nogle ting. Det er en
kategori II-hvede, som har flere kvaliteter.
- Den har unik overvintring. Af de sorter, vi har på
markedet i dag, er det Mariboss, der overvintrer bedst, fastslår han.
Endvidere er der ikke fundet gulrust i Mariboss hverken i
år eller sidste år, men den er modtagelig for septoria.
- Det er Mariboss, der er højest ydende i de økologiske
forsøg, fordi den busker sig rigtig godt.
- Og i modsætning til sorten Torp kan Mariboss godt tåle
at stå på arealer med lidt fugtige forhold, fremhæver Jacob Hansen.
Vodka i Karlstad
Den har også været med i svenske forsøg med succes – få
timer efter, at høsten af forsøgene var færdige, bestilte svenskerne ifølge
produktchefen fem lastbilstræk såsæd, fordi den også under svenske forhold har
et højt udbytte.
Svenskerne sendte hveden til Absolut Vodka i Karlstad for
at få undersøgt, om den kunne bruges til vodkafremstilling, og det har vist sig,
at stivelsessammensætningen i Mariboss er så god, at det er blevet Absolut
Vodkas fortrukne sort til destillering.
- Når man køber en flaske Absolut Vodka, er det lavet i
Sverige, og når I drikker Absolut Vodka, skal I altid tænke på Mariboss. Som en
tommelfingerregel giver et kilo Mariboss hvede en liter vodka, forklarer Nordic
Seed-chefen.
Gulrust i JB Asano
På brødhvedesiden har Nordic Seed den etablerede JB Asano,
der er en tysk forædlet sort.
- JB Asano har et højt udbyttepotentiale, når den får
kvælstof efter brødhvedenormen. Sorten har både fordele og ulemper. JB Asano har
en tendens til at få gulrust tidligt. Det skal man bare være opmærksom på, så kan
det sagtens styres, vurderer han.
Øget fokus på kvalitet
Nordic Seed satser nu på større fokus på kvalitet i
forædlingsprogrammet, så dyrkede brødhvedesorter ikke altid skal hentes i
Tyskland, som det er tilfældet med JB Asano.
Og det er der flere årsager til.
- Hvis vore sorter skal til udlandet, skal de have en god
kernekvalitet, og det giver også et bedre foder, hvis der er noget ordentlig
protein i kornet, forklarer hvedeforædler Jeppe Reitan Andersen, som gerne vil have
en til to nye sorter med på sortslisten hvert år.
Arrangementet fandt sted ved Odder.