Stor soyahøst på vej i Argentina, men..

Danske Henrik Hansen giver en aktuel melding fra sit 12.000 hektar store landbrug i det centrale Argentina inden høsten går i gang

Effektivt: Der er rygter om en forestående stor høst i Sydamerika. Er det rigtigt?

Henrik Hansen: - I min optik er det vigtigste for det danske landbrug at vide, hvordan det går med sojaen og majsen.

For sojaens vedkommende, som kommer fra store dele af Sydamerika, herunder Brasilien, Paraguay, Bolivia og Argentina, så er det rigtigt, at det ser godt ud.

Især soja fra Brasilien ser ud til at blive over det forventede niveau. Paraguay og Bolivia er også godt på vej. Det har regnet udmærket for sojaen i Argentina – men ringe for majsen.

Vi forventer her i Argentina en sojahøst på 53 millioner ton, hvilket er 10 procent mere end sidste år.

I Brasilien ligger de, så vidt jeg ved, til en sojahøst på over 90 millioner ton.

Der kommer meget soja på markedet i år!

Effektivt: Påvirker det priserne allerede?

Henrik Hansen: - Ja, prisen ser ud til at falde for sojaens vedkommende.

Der er dog ét problem. Og det er den interne pris i Argentina, som jo er kontrolleret af regeringen. Som i øvrigt kun får større og større selvforskyldte problemer.

I dag er den interne pris i USD 280 pr. ton. Her sælger folk ikke. Den skal op omkring USD 300 pr. ton. Men. Det ser ud til, at prisen kan falde endnu mere.

Samtidig er vores valuta, pesoen, begyndt at nærme sig grænsen til det frie fald, skubbet ud til kanten af klippen af en uforsvarlig finansiel- og monetær politik i Argentina.

Hvis det sker, så vil producenterne forsøge, at holde så meget fast i deres produktion, som muligt, for ikke at blive betalt i pesos.

Når vi handler fastsættes prisen i dollars, men vi afregnes i pesos. Så kommer der det, som allerede eksisterer og som vi er vant til; at der bliver byttet, så vores leverandører til næste år begynder at tage imod betaling i høstede afgrøder. Men lad os se.

- Ifølge vores rådgivere i bestyrelsen har regeringen krudt nok i Centralbanken til at klare endnu et år. Det år skulle de gerne bruge på at forhandle nogle lån på plads og gøde jorden for store investeringer i energisektoren, herunder de enorme skifergasreserver i den argentinske delstat Patagonien.

Vi har et forsigtigt håb om, at situationens alvor er gået op for de magtfulde mænd i ministerierne.

 Prisen for majs er alt for lav i Argentina i øjeblikket. Her er problemet blandt andet den lave pris i USA. Lokalt er prisen nu på USD 155 – USD 160 pr. ton, hvilket jeg forventer vil stige, hvis vi får problemer med høsten.

Man skal huske på, at Argentina efter USA er verdens største eksportør af majs, så det kan også have betydning for Danmark.

- Den sidste afgrøde, som jeg vil nævne er solsikker, som vi også har på vores gård.

Her er arealet i Argentina faldet, hvilket blandt andet skyldes konkurrence fra den billigere palmeolie. Vi forventer cirka 2,3 millioner tons i år. Prisen, som aktuelt ligger på USD 300 – 305 pr. ton, vil ikke få flere til at dyrke solsikker næste år.

Prisen burde stige på grund af mindre forventet høst, men ekstern konkurrence holder den låst fast.

Effektivt: Hvordan ser afgrøderne ud her i starten af februar?

Henrik Hansen: - For majsens vedkommende er jeg ikke så optimistisk. Vi er i én af de mest tørre zoner, hvor det ikke har regnet mere end 20 mm i den varmeste sommermåned. Og der har været en middeltemperatur på 32 grader med udsving mellem 3,3 og 42 grader!

Den tidligt såede majs har det ikke godt og vi forventer 35 – 45 procent tab i forhold til det forventede udbytte.

Det samme gør sig gældende for vores specialitet, nemlig popcorn-majs.

 - Heldigvis fordeler vi vores afgrøder godt og vi har stadig den sent såede majs, som ser ud til at blive udmærket.

 Nu håber vi, at der kommer regn denne weekend for at rette op på situationen og forbedre sojaens chancer, som vi mener, ellers kan tabe mellem 5-10 procent i forventet høstudbytte.

Vi er optimistiske med hensyn til vores solsikker, som vi stadig tror på holder dette års høstestimat.

Effektivt: Hvad afgrøder skal du have i den kommende sæson?

Henrik Hansen: - Vi skal nok have de samme afgrøder, hvilket vil sige majs, raps, hvede, solsikker, sorghum, soja,

popcornmajs og byg.

Vi deler majs og soja op i to afgrøder, sent og tidligt, hvilket i alt giver 10 afgrøder.

Så forhandler vi med såsædsproducenter om at levere såsæd, og vi satser på højkvalitets hvede med meget gluten. Forskellen i pris er i dag på USD 50 per ton.

Almindelig hvede sælges til USD 230 og vi kan sælge vores til USD 280 pr. ton. Der er altid god efterspørgsel på vores kvalitet.

Effektivt : Noget nyt fra kvæget?

Henrik Hansen: - Vi holder fast i væksten. Prisen har svinget lidt, nu er den udmærket, men når prisen er god for os, så kommer regeringen straks i gang med at true med intervention i markedet, hvilket er lidt uforståeligt fra producentside. Argentina har brug for at gå en periode igennem med gode priser for at maksimere sit potentiale og generobre tabte markedsandele på verdensplan.

I dag eksporterer Paraguay og Uruguay mere end Argentina, hvilket er et stort tab af potentielle indkomster for den argentinske centralbank, som sprøjter penge ud for at holde gang i væksten og fastholde illusionen om en fast pesosværdi.

På gården lider vi naturligvis, når det ikke regner.

Så må kvæget græsse mindre tid for ikke at ødelægge græsmarkerne og vi må supplerer mere med foder.

Effektivt: Nogen nye projekter på ejendommen?

Henrik Hansen: - Ja, vi har et spændende projekt, som vil give os en god positionering nationalt og regionalt samt tilføje værdi til vores primærproduktion.

Projektet kræver mange ressourcer og jeg kan desværre ikke fortælle mere på nuværende tidspunkt.
Læs også