Kæmpe EU-landbrugsstøtte på vej til Bulgarien

Danske landbrugsinvestorer kan få del i støtte-programmet på lige fod med de bulgarske landmænd

- Fra næste år og frem til 2020 vil EU give det nedslidte bulgarske landbrug en saltvandsindsprøjtning til 2,3 milliarder euro, fortæller Nikolay Trifonov fra den bulgarske ambassade i København.

Knap 30 landmænd og interesserede var i mandags mødt op i Kolding Herreds Landbrugsforening for at høre nærmere om mulighederne for landbrugsprojekter i Bulgarien. Det var landmand Ole Andersen, som allerede er etableret med 360 hektar i det centrale Bulgarien, som i samarbejde med organisationen Danish Farmers Abroad havde indkaldt til orienteringsmødet.

- Samtidig vil stadig flere af de nuværende bulgarske landmænd – paradoksalt nok – sælge deres jord og nedslidte bygninger. Det kan godt virke underligt, siger Nikolay Trifonov.

Byfolk ejer jord, som de ikke har interesse i

- Jeg har i den seneste tid talte med mange bulgarske landmænd, som fortæller, at de meget gerne vil stoppe med at drive gården og at den i øvrigt er til salg, hvis nogen vil købe den, fortæller Ole Andersen.

Langt de fleste landbrug i landet ejes ikke af den landmand, som driver den, men af næsten ukendte familier i byen. Mange af disse byboere er reelt ikke interesserede i gårdene, men i perioden lige efter Bulgariens optagelse i EU var der særlige indkøringstilskud til landbruget. Det er slut nu.

- Der er slet ikke investeret i bygningerne og maskiner og driftslederne passer umotiveret bedrifterne på en meget ineffektiv og gammeldags måde. De tjener derfor ingen penge og ejerne er hellere fri for at skulle renoverer deres forældende landbrug.

- Så jorden er ofte til salg for omkring 25.000 – 30.000 kroner pr. hektar og op til det dobbelte i de mest veludbyggede landbrugsområder i nord, oplyser Ole Andersen. Og det er noget af det bedste jord i Europa – ofte bedre end de ellers gode jorde i Ukraine.

Stor kødimport

Den bulgarske ambassade-repræsentant kunne yderligere fortælle om gode nationale afsætningsmuligheder:

- Landet importerer i øjeblikket næsten 50 procent af sit kødforbrug. Derfor skal den kommende EU-støtte især gives til at få opbygget svine- og fjerkræfarme.

Og det er især her at ambassaden ser danske landmænd komme ind.

- I ved hvordan man får en rationel svineproduktion i gang og udviklet. I vil blive modtaget med åbne arme i Bulgarien og få de helt samme muligheder, som de lokale landmænd, med adgang til lokale fonde og kommunal finansiel erhvervsstøtte, påpeger Nikolay Trifonov.

- Vi har den laveste selskabsskat i EU på kun 10 procent. Og det er i øvrigt også 10 procent, vi betaler i indkomstskat.

- De bulgarske landmænd mangler jeres know-how og kan simpelthen ikke komme videre. Derfor er der meget landbrug til salg netop nu. Hollandske og tyske landmænd er godt i gang med at opkøbe billig jord, men vi ser gerne erfarne danske svineproducenter komme til Bulgarien.

Start med mindre bedrift

Ole Andersen ser også en opgave i at være model- og rollelandbrug for de bulgarske landmænd ved etablering af svinefarme med dansk driftsledelse.

Han fremhæver også, at Bulgarien samfundsmæssigt fungerer bedre end mange andre østlande. Der er en god, udbygget infrastruktur, befolkningen er venlig og byder udenlandske investorer velkomne – ikke mindst politisk. Mange taler også enten engelsk eller tysk – ligesom hans indtryk er, at korruptionen er mindre end i Ukraine.

Hans råd er dog at starte med et mindre og overskueligt landbrug.

- Køb en mindre eksisterende svinefarm og udbyg den. Man har hørt om for mange stort anlagt projekter i Rusland og Ukraine, hvor man mistede fokus og fik en drøj opstart.

- Netop i Bulgarien er der gode muligheder for at finde en fornuftig svinefarm og efterfølgende tilkøbe jord til meget lav pris. 

Læs også