Miljøminister vil gøre Danmark til duks i EU

Miljøminister Pia Olsen Dyhr mener, at mange virksomheder bryder reglerne om midler mod skadedyr

Mange virksomheder farer vild i lovgivningen – og kan dermed komme til at bryde reglerne om midler mod skadedyr, bakterier og andre levende organismer.

Det vurderer miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) i hvert fald på baggrund af en undersøgelse, som Miljøstyrelsen har lavet.

Ifølge ministeren kender flere virksomheder, der producerer, sælger eller bruger produkter, som indeholder såkaldte biocider, ikke reglerne godt nok. Biocider findes for eksempel i myggespray, algemidler og håndsprit – men kan også findes i blandt andet tøj, møbler og maling.

- De fleste ved godt, at landbrugets brug af sprøjtemidler kan skade miljøet, men når det kommer til hverdagens gifte så som håndsprit, myggespray og skadedyrsmidler, så er folks viden meget begrænset - både blandt dem, der arbejder med midlerne, og blandt de almindelige forbrugere, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Derfor samler miljøministeren nu et panel, der skal kigge på sagen:

- Arbejdet i det nye panel skal give virksomhederne de bedste betingelser for at bruge godkendte produkter på den rigtige måde, og de kan samtidig blive inspireret til at udvikle bedre og mere sikre midler. Det er min ambition, at Danmark skal være bedst i EU til bæredygtig bekæmpelse af skadedyr.

Miljøministeriet oplyser, at der fra 1. september træder en ny EU-lovgivning i kraft, som skal beskytte forbrugerne og miljøet yderligere i forhold til de regler, der gælder i dag. Det betyder, at mange flere biocid-produkter bliver underlagt reglerne.

Læs også