Gjerskov: - Reform sikrer mælkeproducenter

Fødevareminister Mette Gjerskov er sammen med sine kolleger i EU nået frem til en aftale om reformen af den fælles landbrugspolitik

Tirsdag kort før midnat indgik EU’s landbrugsministre aftale om en reform af den fælles landbrugspolitik. Aftalen skal nu forhandles med Europa-Parlamentet.

EU-Kommissionen havde lagt op til en fordeling, der ville indebære dramatiske indtægtsforskydninger mellem danske landmænd - og som kunne store negative konsekvenser for de danske mælkeproducenter. Det forslag skød landbrugsministrene imidlertid ned.

- Der er faldet en meget tung sten fra mit hjerte nu, hvor vi er landet på en aftale, hvor fordelingen mellem landmænd holder sig under to procent. Det sikrer eksistensgrundlaget for de danske mælkeproducenter, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) i en pressemeddelelse.

Til gengæld er Mette Gjerskov skuffet over arbejdet med fortsat markedsorientering af det europæiske landbrug.

- Jeg havde gerne set en fortsættelse af den markedsorientering, der har været en rød tråd i reformeringen af landbrugspolitikken de seneste mange år. Det er beklageligvis ikke lykkedes, lyder det fra fødevareministeren med henvisning til, at afskaffelsen af sukkerkvoterne er udskudt til 2017, og at det igen bliver muligt at gøre flere dele af støtten produktionsafhængig.

Læs også