Majshøsten i gang på Østfyn og Ærø

Bjærgningen af årets majsmarker startet. Det tegner til en middelhøst.

 

Som de fleste nok husker, så var det så som så med højt solskinsvejr i denne sommer. Det har også sat sit præg på majsmarkerne, dels i form af en forsinket høst og formentlig også et mindre udbytte.

- Det er omkring en uge senere end normalt, og i forhold til sidste års gode majshøst, bliver det nok mere en middelhøst i år, lød vurderingen fra maskinstationsejer Kaj Pedersen, Rønninge, efter hans maskineri i går rykkede ud til sæsonens første majsarealer.

Det foregik hos kvægbruger Jens Johansen i Skalkendrup ved Nyborg. De i alt 32 hektar med den mellemtidlige sort Atrium ligger tæt ud til Storebælt, og derfor er det normalt altid blandt de første arealer, som bjærges af den østfynske maskinstation.

- Egentlig var det planlagt, at vi skulle have begyndt i mandags, men det udsatte regnen. Men tørstoffet er ok her i dag, og den høstede majs er bedre, end vi nok umiddelbart havde forventet, siger maskinstationejeren.

Ærø igen først

Traditionen tro var Ærø dog det første område, hvor majshøsten gik i gang. Det skete sidste fredag hos kvægbruger Leif Juul Sørensen. Her tog finsnitteren fra Anders Jørgensens Eftf. de første af sæsonens i alt godt 400 hektar med majs på øen.

I går var turen så kommet til et tilsvarende areal på godt 30 hektar hos Peder Pedersen ved Marstal, ligeledes tæt ved havet.

Faktisk var det på høje tid af hensyn til tørstofindholdet, fornemmede maskinstationsejer Kim Jørgensen i går eftermiddags fra finsnitteren.

- Afgrøden ser rigtig fin ud, omend koblerne svinger noget. Og min vurdering af marken er, at mængderne er bedre end sidste år.

 

Snitter fra Langeland

Også i den anden ende af øen, hos Poul Clausen i Bregninge, var en finsnitter i går i gang med at høste majs. Her var det en finsnitter fra Morten Andersen Maskinstation, som havde taget turen med færgen fra Rudkøbing for ligesom gennem de seneste seks år at bistå kollegaen, St. Rise Maskinstation, med majsbjærgningen.

- Egentlig kom han herover i går, men regnen forhindrede os i at komme i gang, fortæller maskinstationsejer Johnny Kildegård Thomsen, St. Rise, der tager sig af frakørsel og trykningen af majsen i siloen.

Efter de 32 hektar majs i Bregninge vender finsnitteren tilbage til Rudkøbing for at høste langelandske majsarealer fra på mandag. Om en uges tid går turen så tilbage til nye opgaver for Johnny Kildegårds kunder på Ærø.

Læs også