Lodsejere fra hele landet stævner staten for vandplaner

Har man stævnet staten, så skal man også være klar til at køre det store skyts i stilling, lyder det fra chefkonsulent.

Der er tilsyneladende relativt få, men seriøse vandplan-stævninger på vej mod den danske stat fra private lodsejere i hele Danmark.

Det viser en rundringning til en håndfuld af landets landboforeninger. Fra flere sider lyder meldingen, at antallet af stævninger, som landbocentrets rådgivere har været involveret i, målt i antal, er beskedne, men meget seriøse.

- Det er vanskeligt at danne sig et retvisende billede af, hvor mange lodsejere, der stævner staten. For nogen gør det selv. Andre bruger deres advokat. Andre igen bruger deres landboforening. Og hos os ligger antallet vel på cirka 20 sager, hvor vi hjælper en lodsejer.

- Men der kan sagtens være væsentligt flere stævninger, som er eller som bliver afleveret til retten i de næste dage, lyder meldingen fra planteavlskonsulent Felix Bentzen fra den sjællandske landboforening Gefion.

Mange har lyttet til råd

Hos LMO, der primært rådgiver landmænd i området omkring Aarhus, Viborg og Aars, har man været med i få konkrete stævningssager.

- Vi har fire-fem konkrete stævningssager hos LMO. Fra begyndelsen har vi haft en hel del flere lodsejere, som har haft det udgangspunkt, at de ville stævne staten. Men efter at vi er kommet ind over, har vi sammen vurderet, at det var klogere at lade være.

- Det skyldes, at man virkelig skal have en juridisk holdbar sag, før man går i gang. Man skal ikke stævne staten i protest eller af politiske årsager. Man skal kun gøre det, hvis man har en klar sag. Og det råd har mange medlemmer lyttet til, forklarer Eja Lund, der er natur- og arealforvaltningskonsulent hos LMO.

Ikke en formsag

Chefkonsulent i Husdyr & Miljø hos AgriNord i Aalborg, Jørgen Evald Jensen, fortæller, at foreningen er medvirkende ved 6-8 stævningssager.

- Man skal huske, at personlige stævninger af staten ikke er en formsag. Har man stævnet staten, så skal man også være klar til at køre det store skyts i stilling og betale de omkostninger, der kan løbe på.

- Nogen vælger at læne sig op ad deres landboorganisations stævning - hvad enten det er hos L&F  eller Bæredygtigt Landbrug. Og sådan skal det også være. Man skal virkelig tænke sig om, men der er lodsejere, som er så hårdt ramt af vandplanerne, at det giver god mening, at de selv stævner staten, pointerer Jørgen Evald Jensen.

Forventer flere sager

Hos LandboNord i Brønderslev havde advokat Thorsen Brønnum Rasmussen i går fire stævningssager på sit bord.

- Men jeg forventer, der kommer flere til her op til deadline. Der er rigtig mange forespørgsler. Og jeg har talt med mange landmænd i de seneste par dage. Så der kommer flere, som ligger i LandboNord-regi, foruden de lodsejere, der helt selv stævner staten for vandplanerne, forklarer advokaten. 

Læs også