Økologi i Afrika

En stor, afrikansk øko-konference har netop været afholdt i Zambias hovedstad Lusaka.

– Det er tydeligt, at økologi rykker frem på den politiske dagsorden i Afrika, fortæller en af deltagerne Per Rasmussen, international konsulent i Økologisk Landsforening.

Den Afrikanske Union støtter officielt udviklingen af økologisk landbrug. 

I flere Afrikanske lande er økologiske landbrugsmetoder i de senere år blevet implementeret i større stil. Forøgede udbytter, mere robust jord og markant bedre fødevareforsyning er de resultater, der motiverer småbønderne til at anvende de økologiske metoder.

Nogle af varerne kender vi fra danske butikshylder, og i flere lande i Afrika vokser hjemmemarkederne for økologiske varer i takt med middelklasserne.

De forskellige økologi-organisationer i Afrika har netop holdt »The 2nd African Organic Conference« med repræsentanter fra mere end 40 lande.

I en deklaration fra konferencen opfordrer de den Afrikanske Union (Afrikas pendant til EU) til at integrere økologisk landbrug bredt i sine politikker og arbejde.

- Man begynder at bevæge sig fra fuldt fokus på det landbrugsfaglige til at tale om økologi i politik. På mange måder minder det om udviklingen herhjemme, hvor man på et tidspunkt blev enige om at skabe nogle politiske rammer for økologien, fordi produktionen og efterspørgslen voksede, siger Per Rasmussen.

 

Aktionsplan for økologi i Afrika

Som et middel til at opnå politisk indflydelse har de afrikanske økologiorganisationer for nylig samlet sig i paraplyorganisationen »African Organic Network«.

- I Tanzania, hvor konferencen blev holdt, uddeler myndighederne gratis kunstgødning. Det illustrerer meget godt, at der er behov for en større politisk platform for økologien at stå på i visse afrikanske lande, siger Per Rasmussen.

 

Finder inspiration i Danmark

I slutningen af maj er der »Joint Parlamentarian Assembly« i Horsens i forbindelse med Danmarks EU-formandskab. Der er også en række såkaldte »side events« herunder et møde 26. maj om »EU og små landbrug i udviklingslande«.

25 repræsentanter fra en række Vest- og Østafrikanske landbrugsorganisationer gæster i den forbindelse Danmark, hvor de skal deltage i mødet og en inspirationstur, hvor de blandtandet besøger Årstiderne, to økologiske mælkeproducenter og en økologisk planteavler. Turen er arrangeret af Ulandssekretariatet, Økologisk Landsforening. 

Blandt deltagerne er formanden for verdens største økologiorganisation NOGAMU, som repræsenterer omkring 200.000 småbønder i Uganda. Uganda er et af de afrikanske lande, der er længst fremme med økologisk jordbrug og organisering af bønderne.

Læs også