Smartphones buldrer frem.
En måling fra Gallup fra juni 2011 viste, at 1,5 million danskere har en smartphone, som eksempelvis en iPhone eller en mobiltelefon med et Android-styresystem.
Målingen viste, at det især er mænd, som har taget telefonerne, der fungerer som mini-computere, hvor man kan tjekke mails og holde sig ajour med nyheder, til sig, og på det tidspunkt havde 43 procent af alle mænd en smartphone i forhold til 33 procent af kvinderne.
Hos landmænd går udviklingen dog ikke helt så hurtigt, viser en ny undersøgelse fra Videncentret for Landbrug.
Vigtig viden
I alt 4.300 landmænd har deltaget, og undersøgelsen viser, at kun en ud af fem landmænd i dag har en smartphone, som primær mobiltelefon. Fire ud af fem landmænd har således fortsat en almindelig klassisk mobiltelefon i bukselommen, når de arbejder i stalden og i marken.
- Vi finder, at det er vigtigt, at vi har kendskab til, hvor vidt landmænd er i brugen med smartphones. En landmand har jo ikke en computer inden for rækkevidde i forbindelse med sin arbejdsdag, så derfor er en smartphone potentielt et godt værktøj for landmanden, forudsat, at vi laver nogle værktøjer, der giver den beslutningsstøtte og de informationer, som landmanden har brug for i sin arbejdsdag, siger Jens Peter Hansen, der er specialkonsulent ved Videncentret for Landbrugs afdeling for Salg og Forretningsudvikling.
Konkrete tal
Han fortæller, at man internt på Videncentret har haft en del diskussion om, hvor udbredt brugen af smartphones var blandt landmænd, og at der derfor var brug for konkrete tal, som man kan gå videre med, når man udvikler fremtidige løsninger til landmændene.
- Man kan godt sige, at en ud af fem landmænd ikke lyder, som så mange. Men ser man på udviklingstendensen i undersøgelsen, så kan vi se, at de telefoner, som blev købt i sidste kvartal af 2011, har der været lige så mange smartphones som de traditionelle mobiltelefoner, siger Jens Peter Hansen.
Samtidig har landmændene også svaret på, hvilken telefon, som de overvejer at købe næste gang, og her overhaler smartphones de klassiske mobiltelefoner.
- Udviklingen går som i resten af samfundet. Flere og flere får smartphones, lyder det fra Jens Peter Hansen, der også disker op med et lille konkret eksempel, hvor landmanden kan bruge sin smartphone i arbejdet.
Brug den til logbog
- Han kan eksempelvis bruge den som logbog i forbindelse med gylletanke. Det er en lille simpel opgave, men vores erfaring er, at rigtig mange landmænd synes, at det er noget bøvl at huske at få skrevet de månedlige kontroller ned i en bog eller en computer. Ved at han så snart han ser sin gylletank, blot kan tage sin telefon op af lommen og med fire klik så kan føre kontrollen, så bliver det noget lettere for ham, siger Jens Peter Hansen.
Disse mobiler har landmænd:
Ud fra svarene fra de cirka 4.300 landænd i Videncentrets for Landbrugs undersøgelse om mobiltelefoner fordeler de forskellige mobiltelefoner sig således:
Klassisk mobil 80,2 procent
Android 12,3 procent
iPhone 4,6 procent
Windows Mobile 1,6 procent
Øvrige smartphones 0,8 procent
Har ikke mobil 0,5 procent