Høegh: Slet ikke nok justeringer

Venstres miljøordfører er skuffet over, at der ikke er flere intelligente løsninger med i reduktionen af 9.000 ton kvælstof frem mod 2015.

Der er skridt i den rigtige retning, men tidligere fødevareminister og nuværende miljøordfører for Venstre, Henrik Høegh, savner endnu flere justeringer i vandplanerne i forhold til dem, som regeringen netop har offentliggjort.

I de vandplaner, som ligger nu, begrænser de målrettede tiltag sig til vådområder og målrettede efterafgrøder.

- Men det som virkelig er det samfundsøkonomiske billigste, det er jo at tage jord ud, at bruge drænfiltre og indføre minivådområder. Det er rigtigt, at man godt kan kalde efterafgrøder for målrettede, men det er også det, som koster 2.000 kroner pr. hektar de steder, hvor det rammer sædskiftet. Det var jo sådan noget, som vi skulle undgå, siger Henrik Høegh.

For lidt
Når det kommer til vandløb er Henrik Høegh heller ikke helt tilfreds.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Der er blevet reduceret med 7.000 kilometer i den højeste klasse. Det er dog stadigvæk 70-80 procent af alle de vandløb, som man har styr på, som man sætter i den højeste klasse. Det blev vi opmærksomme på i august, at det forlanger EU-direktiverne jo slet ikke, siger Henrik Høegh.

Ifølge ham ville den gamle VK-regering, hvis de stadig sad ved magten, have reduceret det, så man var nede på, at kun en tredjedel af alle vandløb var klassificeret i den højeste klasse.

- Efter det her, så er der i hvert fald landmænd, som stadig ikke skal sælge deres gummistøvler og waders, lyder det fra Henrik Høegh.

Læs også