Vinterraps pløjes ned på grund af snegle og dårlige såforhold

Planteavler på Mors revurderer såmetode i raps efter årets erfaringer, hvor dårligt såbed og snegle koster ham mindst 30 hektar raps.

Niels Riis ved Sejerslev på Nordmors etablerede sidste år raps med en gyllevogn monteret med en Horsch-nedfælder, og det gik fint. Derfor brugte han i år samme metode på de 110 af i alt 180 hektar raps, der drives fra gården Sø, men efter årets erfaringer sker det nok aldrig igen.

En stor del af rapsen, der blev sået med gyllenedfælderen den 18. august efter en forudgående harvning med en Horsch Tiger, står meget ringe.

- De står dårligt. Alt, der er sået den 18., står dårligt, og der er områder, som er helt uden planter, siger Niels Riis, som planlægger at skulle så en anden afgrøde på 30-35 hektar på grund af dårlig etablering og snegleangreb.

Ifølge Niels Riis er det jordstruktur og såbed, der ikke har været i orden på de dårlige marker.

Vanskelig sneglebekæmpelse
- Det har været for vådt. Ved såningen kom der mange knolde op, og det gav masser af plads til agersneglene, forklarer han.

På grund af regn og våde forhold har det heller ikke været muligt efterfølgende at foretage en effektiv sneglebekæmpelse.

Niels Riis vurderer, at såmetoden med gyllenedfælder egner sig bedre på en jord, der er lettere end hans lerjord.

Fremover vil han så al raps hurtigst muligt efter kornhøst med sin Horsch Tiger harve og en Horsch Pronto såmaskine.

Læs også