Banker og landbrug skal indstille sig på lav vækst

Både bankerne og landbruget skal til at vænne sig til en lang periode med lav eller slet ingen vækst i økonomien. Sådan lød vurderingen, da Danske Bank og Realkredit Danmark holdt landbrugsseminar i Agerskov.

- Det at sætte en bankmand som mig foran en flok landmænd er jo nærmest en nærdødsoplevelse, lød det friske indgangsbudskab fra Danske Bank direktør, Tonny Thierry Andersen, der i går var blandt indlægsholderne på et landbrugsseminar arrangeret af netop Danske Bank sammen med Realkredit Danmark.

Og bortset fra en rekordlav rente, er der ikke mange lyspunkter hverken i den danske eller internationale økonomi, der taler i landbrugets retning.

- Det internationale finansielle system er skrøbeligt, men Danmark står trods alt stærkt. Men banker og kunder må indstille sig på en ”ny normal”, sagde Tonny Thierry Andersen.

Han fastslog dog, at både Danske Bank og den øvrige bankverden har en interesse at landbruget kommer ud af krisen.

- Vi må dog erkende at vi oplever et aktiemarked under pres samtidig med at det er blevet dyrere for bankerne at låne penge til deres forretning, sagde Tonny Thierry Andersen, der tilføjede at gældskrisen i Europa med Grækenland i spidsen, stadig trækker dybe spor i den økonomiske situation, hvor også den store amerikanske økonomi halter.

Samarbejde med finanssektor
Med en gæld på 360 mia. kroner hvoraf fuldtidslandbrugene tegner sig for de 250 mia. kroner, spiller bankerne og kreditinstitutterne en væsentlig rolle for landbruget.

- Derfor stiller vi også op fra Landbrug & Fødevarer, når vi får en invitation som denne her. Dialogen med finanssektoren er vigtig for at kunne styre skuden gennem krisen, sagde direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby, der mener landbruget har en stor opgave - præcis som i den igangværende imagekampagne - at få budskabet ud om, hvad erhvervet kan bidrage med og det potentiale vi har i landbruget.

Blandt andet derfor ser hun en stor fordel i planerne om den landbrugsfond, man har taget initiativ til, hvor formålet er at hjælpe kriseramte landmænd videre og igennem krisen.

Samtidig fastslog hun at dialogen med finanssektoren meget fint repræsenterer det stilskifte man i Landbrug & Fødevarer har arbejdet med overfor både den forrige regering og de politiske partier - dialog frem for afvisning. En model der bliver videreført med den nye røde regering.

Læs også