Bæltetraktorer i mosen

MARKEN: Kartoffelavlerne i Vildmosen har store udfordringer med vejret og føret i år.

I Store Vildmose har fire landmænd i Vildmose Kartoflen I/S i år anskaffet sig to bæltetraktorer for at kunne klare arbejdet i kartoffelmarkerne.

- Vi købte den første bæltetraktor i sommer på grund af alt den nedbør. Da vi blev nødt til at køre med tre traktorer foran sprøjten, bestilte vi en traktor med bælter, der er lavet i Canada, siger Jan Nørgaard, en af de fire ejere.

- Vi fik den, da det så allerværst ud, og det har reddet os i denne sæson. Det var det eneste, vi kunne køre med. Derefter var én traktor foran sprøjten nok, selv om det var meget vådt, fortæller han.

- Vi har haft meget skimmel, men jeg synes, vi har kunnet holde det nede. Bæltetraktoren betød jo, at vi kunne sprøjte, når der var behov. Uden den har vi ikke kunnet sprøjte så effektivt, som vi har gjort, vurderer Jan Nørgaard.

Vildmose Kartoflen I/S driver 270 hektar, heraf 155 hektar med vildmosekartofler og 10 hektar med opformering på sandjord. De er cirka 12-14 dage bagud i forhold til et normalt år, hvor kartoflerne kan tages op på seks uger.

- Vi mangler at tage omkring 40 hektar op, og det er de vådeste, der står tilbage. De 30 hektar er yderst kritiske, og der vil være nogle af kartoflerne, der er dårlige, fortæller Jan Nørgaard, Vildmose Kartoflen I/S, der driver 270 hektar, heraf 155 hektar med vildmosekartofler og 10 hektar med opformering på sandjord.

Vejret har medført lidt frustrationer og en del ekstra arbejde. Der står stadig vand på nogle lave områder af markerne, og her kniber det med at styre kvaliteten.

De fire kartoffelavlere er cirka 12-14 dage bagud i forhold til et normalt år, hvor kartoflerne kan tages op på seks uger.

- Vi plejer at starte sidste uge i august og være færdig i første uge i oktober, men lige nu har vi stadig 14 dages arbejde tilbage, konstaterer Jan Nørgaard, da Landbrug Nord taler med ham den sidste dag i september.

Hvis arbejdet skubbes for lagt hen i efteråret, er han bange for nattefrost i overfladen, der kan gøre det besværligt at tage kartoflerne op.

Traktorer synker i
Når mosejorden bliver meget våd har maskinerne vanskeligt ved køre. Den selvkørende Grimme optager med bælter kører sjældent fast, men det kniber meget med de tre vogne, der transporterer kartofler væk. Derfor er der investeret i en traktor med bælter.

- Traktorer med vogne synker i, hvor det er vådt. Når vi tager op, er vi nødt til hele tiden at organisere kørslen, så traktoren med bælter kører i de fugtigste dele af marken, forklarer Jan Nørgaard, som er ved at få én mere gjort klar, så der kan køres med to bæltetraktorer.

- Jeg har lige købt et sæt brugte bælter mere fra et gods på Sjælland. Smeden er ved at tilpasse traktoren lige nu, og jeg håber at få den ud at køre. Så har vi to traktorer, der kan køre med bælter. Det bliver nødvendigt for at kunne tage resten op, vurderer han.

Bæltetraktoren kan køre
Den nordjyske kartoffelavler glæder sig til at få endnu en bæltetraktor ud at køre, så kørslen i den 800 meter lange mark ikke skal indrettes så meget efter forholdene.

- Bæltetraktoren kan køre, selv om der står blank vand. Når traktoren er monteret med store twin dæk, træder den på 1,5 kvadratmeter og med bælter træder den på 5,2 kvadratmeter, pointerer han.

Blandt fordelene fremhæves mindre trykskader i marken, man kan komme 14 dage tidligere i marken i foråret, og der kan skæres en masse overarbejdstimer væk.

Læs også