Åbent hos pelsdyrene

- Vi har intet at skjule, og inviterer gerne gæster indenfor, lyder invitationen fra formanden for Fyns Pelsdyravlerforening.

Med en produktion på 13-14 millioner skind om året udgør den danske pelsdyravl en stor part af klodens samlede skindproduktion på 40-50 millioner. Der har været både op og nedture for branchen, men lige nu befinder man sig på toppen - med rekordstore hammerslag på omkring 400 kroner pr. skind på auktionen i Kopenhagen Fur, hvor den seneste foregik i den forgangne uge.

Men ikke alt er fryd og gammen for pelsdyravlerne. Terrorister er øje på produktionsformen, og senest her i foråret blev næsten 7.000 mink lukket ud fra en vestfynsk minkfarm. Også forholdene for dyrene er blevet trukket igennem mediemøllen i de sidste par år.

- Vi har imidlertid intet at skjule. Tværtimod. Vi viser hellere end gerne vore minkfarme frem for interesserede, understreger formanden for Fyns Pelsdyravlerforening, Jens-Arne Kristiansen, der selv har omkring 30.000 mink i burene på sin farm ved Allested.

Klar til kontrol
- Tingene skal være i orden, og det er de, siger han og hentyder til dyrevelfærden. Det er rovdyr, som kan give hinanden rifter. Men vi behandler naturligvis syge dyr, og kan til en hver tid tåle de fire årlige, lovpligtige dyrlægebesøg, men også de uanmeldte kontrolbesøg, som i ny og næ foretages af Fødevareregionen, understreger Jens-Arne Kristiansen.

Et synligt bevis for åbenheden er skiltet ved vejen udenfor hans og en række af kollegernes minkfarme rundt i landskabet. Her lyder opfordringen på at aftale et besøg via telefonnummeret, som er nævnt nederst på det grønne skilt.

Som formand for de ialt 45 fynske minkfarmere og som bestyrelsesmedlem i Fyns og Sydjyllands Pelsdyravlerforening glæder Jens-Arne Kristiansen sig over den åbenhed og forståelse, som findes i branchen. Og naturligvis de aktuelt gode indtjeningsmuligheder.

- Men vi er helt afhængige af moden, og håber da også, at kulden fortsætter, ikke mindst lige før de nyrige i Kina og Rusland skal købe årets julegaver.

27 år med mink
Selv skal han og hustruen Jane sammen med deres to faste medarbejdere snart i gang med udvælgelsen af de omkring 5.000 avlsdyr, som skal udgøre næste sæsons produktionsgrundlag. De øvrige af de 28-30.000 hvalpe, som er født og vokset op i årets løb, kan til november se frem til at ende deres dage i farmens eget pelseri og næste år så komme under hammeren på pelsdyrauktionen i Glostrup.

Dog afsætter Jens-Arne Kristiansen, der har drevet sin minkfarm gennem 27 år, også en del hanner som avlsdyr til kolleger.

Oprindelig er han udlært gartner, men da svigerfaderen i sin tid havde en mindre minkfarm i Fangel, fangede det hans interesse. Det blev starten på farmen i Allested.

- Egentlig startede jeg, mens priserne på skind var meget lave, men jeg har overlevet på kvaliteten og flere forskellige minktyper, mener den midtfynske pelsdyravler, som i gennemsnit i de seneste år har udvidet med 500 tæver hvert år.

Generationsskiftet tegner også til at være på plads. Sønnen Jesper på 24 år går for tiden på minklinien på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg, og ejer de første 500 tæver på familiens minkfarm.

Læs også