Så er der taget hul på hveden i Østhimmerland

Efter to dage uden regne og med en kraftig blæst kunne hvede høstes med 15,7 procent vand i går ved middagstid.

I går sidst på formiddagen begyndte Erik Hjort på Stranderholm ud til Limfjorden øst for Ålborg at høste hveden.

- Det er altid spændende at starte kornhøsten. Brødhvede kan stå og prale uden, at der er noget i den. Men den ser godt ud. Det er store og flotte kerner, siger han om det, der er på vej i siloen.

Sorten er JB Asano. Erik Hjort forventer, at det er fin brødkvalitet, men det vides naturligvis ikke, før en prøve er analyseret, og resultatet foreligger.

- Jeg er ikke så bange for kvaliteten. Det er først nu, hvor det er rigtigt modent, det kan tage skade af regnen, vurderer han.

En god tørremaskine
Det har været tørvejr siden, der i mandags kom tre millimeter.

- Når det som nu er godt modent, går det også hurtigere med at få det tørt. Og den kraftige vind fungerer som en god tørremaskine, konstaterer den nordjyske planteavler, som høster med to Lexion-maskiner, 580 og 600, begge med 30 fods skærebord.

Erik Hjort regner med, at det tager fire dage at høste de 275 hektar på Stranderholm.

- Nu kører vi uafbrudt indtil, der kommer regn, slår han fast.

Udbyttet ligger på ni ton pr. hektar, og vandprocenten er 15,7.

Der er stiv lerjord fra JB 7 til 9 på den inddæmmede havbund, hvor alt halm snittes og nedmuldes, og hvor der anvendes traditionel jordbearbejdning med pløjning.

Erik Hjort har også Thrustrup øst for Støvring og driver i alt 750 hektar med vinterhvede til brød og fremavl, alm. rajgræs, raps og vårbyg.

Læs også