Stigende antal danske udstillere på årets udgave af HorTeam-Expo

På omrking 70 stande vises udstyr og teknik indenfor frugt- og bæravl og til andre specialproduktioner på Forskningscenter Årslev.

Den 8. udgave af Skandinaviens største havebrugsudstilling HorTeaM-Expo, som foregår på tirsdag 7. juni på Forskningscenter Årslev, hang for et par uger siden i en tynd tråd med fare for at blive aflyst på grund af for få tilmeldte udstillere.

Men i elvte time meldte flere interesserede sig med det resultat, at udstillingen byder på hen ved 70 stande, der er det samme antal som for to år siden.

- Jeg troede først, at det var finanskrisen, der var årsag til det begrænsede antal tilmeldinger. Men den teori har heldigvis vist sig ikke at holde stik. Til gengæld er forklaringen, så vidt jeg har erfaret, at mange potentielle udstillere faktisk har meget travlt og dermed har overset sidste tilmeldingsfrist. Men det er bestemt kun godt, der er travlhed i branchen, lyder det fra udstillingens koordinator, forsøgsmedarbejder Kim Nielsen, Forskningscenter Årslev.

Færre udenlandske udstillere
- Men på trods af de positive tegn må vi desværre konstatere, at antallet af udenlandske udstillere i år ikke når samme niveau som i 2009, da 22 udstillere fra lande udenfor Danmarks grænser mødte frem for at præsentere deres produkter. Og jeg kan ikke give et svar på, hvorfor antallet af udenlandske udstillere er faldet, fortsætter udstillingens koordinator.

- Til gengæld kan vi glæde os over et stigende antal indenlandske udstillere, der sammen med Forskningscenter Årslevs 22 stande med præsentation af centrets egne projekter i høj grad gør udstillingen et besøg værd. Og jeg er overbevist om, at antallet af besøgende fagfolk fra både ind- og udland ikke bliver mindre end for to år siden, da udstillingen satte rekord med godt 1.000 besøgende fra både nær og fjern, fortsætter Kim Nielsen og føjer til, at det samlede antal af udstillere i år er en tangering af rekorden fra 2009.

Nye uddannelses-muligheder
Udover en præsentation af maskiner, udstyr, produkter, ny teknologi, aktuelle forskningsprojekter og andre aktiviteter på Forskningscenter Årslev, byder udstillingen i år også på en præsentation af forskellige uddannelsesmuligheder.

- Det er første gang i havebrugsudstillingens efterhånden lange historie, der sættes fokus på nye uddannelses-muligheder, oplyser udstillingens koordinator.

På tre stande vil der blive en præsentation af grønne uddannelser ved Aarhus Universitet, ligesom Tietgen Business College i Odense og Kalø Økologiske Landbrugsskole vil præsentere nye uddannelsesmuligheder. Og det må alt andet lige være tre stande, som kan trække mange unge mennesker til.

Udstillingens historie  
Det var først i 2009, Forskningscenter Årslev, der hører under Aarhus Universitet, gav udstillingen det internationale navn, HorTeaM-Expo, der betyder Havebrugs-, Teknologi- og Maskinudstilling.

Da udstillingen i slutningen af det sidste århundrede blev startet, var den forbeholdt danske frugtavlere. Og den tradition fortsatte indtil i fjor, da det blev besluttet også at lade udstillingen omfatte grøntsager, prydplanter og planteskoleplanter.

- De mange forskellige brancher har så mange fælles berøringspunkter, at det måske også er tiden at slå de danske udstillinger sammen til et eller to fælles arrangementer om året. Det er i hvert fald en ide, der er drøftet på Forskningscenter Årslev, lyder det fra Kim Nielsen, der dog i første omgang glæder sig over, at det er lykkes at samle et tilstrækkeligt antal udstillere sammen til årets udgave af HorTeaM-Expo.

Læs også