Landbrug Øst er taget tilbage i tiden til Andelslandsbyen Nyvang og andelsbevægelsens rødder.
Hvis man gerne opleve fortiden i levende billeder, er Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk en glimrende mulighed. Her kan gæster opleve livet og vilkårene på landet fra perioden 1870-1950. Det var tiden, hvor andelsbevægelsen var en del af dagligdagen for bønderne i Danmark.
På en tur rundt på området fortæller formidler gennem 19 år, Solveig Bahn Christensen, om de mange oplevelser og muligheder, stedet rummer.
Et oplevelsescenter
- Vi er et oplevelsescenter. Hvilket betyder, at vi tilbyder en række unikke oplevelser, der direkte involverer gæsterne. Her kan de smage kaffen, pumpe vand fra brønden, hjælpe smeden, ride i hestevogn og andre aktive muligheder.
- Samtidig forsøger vi at give de besøgende en klar fornemmelse af, hvordan livet var på landet i perioden, hvor andelsbevægelsen var fremherskende.
Andelslandsbyen Nyvang åbnede i maj 1992, og har gennem årene udvidet med flere og flere spændende bygninger og udstillinger. En af de allerførste bygninger var husmandsstedet, hvor Solveig Bahn Christensen indtil for nylig fungerede som husmandskone. I denne kopi af et husmandssted, der ligger ved Løvenborg Gods vest for Holbæk, kan man få et indblik i dagligdagen fra årene omkring 1927.
Føler sig hjemme
Her stod Solveig Bahn Christensen, iklædt datidens klædedragt, og bød de besøgende inden for, hvilket gjorde indtryk. En ny husmandskone har overtaget rollen, men Solveig Bahn Christensen har mange gode minder fra tiden som husmandskone.
- Når gæsterne trådte ind i bryggerset eller i den fine stue i husmandsstedet, var der en tydelig positiv reaktion, og flere fik tårer i øjnene. De følte i den grad, at de kunne identificere sig med stedet, og minderne fra barndommen væltede frem, fortæller Solveig Bahn Christensen.
De unge kommer også
Målgruppen for Andelslandsbyen Nyvang er de 50- til 80-årige og pensionistforeningerne.
- Selvom vi henvender os til det ældre publikum, er der begyndt at komme flere unge besøgende, og med unge mener jeg dem i trediverne. De har børnene med, og for de små er det hele en meget fjern fortid, vi præsenterer for dem, forklarer Solveig Bahn Christensen.
Men børnene nyder at kunne løbe rundt og på de store arealer.
- Netop fordi børnene kan og må røre ved mange af de ting, vi udstiller, bliver der skabt en bedre kontakt, og det er måske nemmere for de små, end hvis de besøgte et stort museum, hvor alting er bag glas, påpeger Solveig Bahn Christensen.
Aktiv Ferie
Er en enkelt dag i Andelslandsbyen Nyvang ikke nok for hele familien, kan man holde ferie på stedet.
- Vi har et nyt tiltag, hvor børn med forældre eller bedsteforældre kan holde en aktiv ferie her. Ansatte vil stå for arrangementer i det daglige blandt andet ekskursioner til Holbæk museum og Orø.
- Der vil også være mulighed for lave mad på gammeldags manér, slå reb eller prøve kræfter med andre af fortidens arbejdsopgaver, fortæller Solveig Bahn Christensen.
Det levende museum har også et godt samarbejde med to af områdets campingpladser. Og bor du på en af dem, er der gratis adgang til Andelslandsbyen Nyvang.