RAPSDYRKNING: Agri Nords rapsdyst viser, at de parceller, der har fået mest kvælstofgødning i efteråret er dem, der står bedst.
- Vi har altid sagt, at man maksimalt skal give rapsmarkerne 40 kilo N i efteråret, men det kan vi nu sætte spørgsmålstegn ved, siger chefkonsulent for planteavl i Agri Nord, Flemming Floor Jensen.
Han er også konsulent og sekretær for den erfa-gruppe bestående af syv landmænd, der har sat hinanden stævne i rapsdysten, der udspiller sig på Christianshøj i Klarup ved Aalborg.
Under en besigtigelse af de syv landmænds fem parceller hver viser det sig nemlig, at de parceller, der har fået størstedelen af deres kvælstofmængde i efteråret, står rigtig godt.
De er længere fremme end de andre.
Alle parceller blev sået på normal vis samme dato; den 14. august. Ukrudtsmæssigt er der stort set foretaget det samme. Parcellerne er sprøjtet med Command, Stomp og med et middel mod spildkorn tre dage efter etablering.
Ukrudtet er skygget væk
Flemming Floor Jensen ser dog en tendens til, at parcellerne med de største planter også er mest frie for ukrudt. De planter, der er længst fremme, har skygget meget af ukrudtet væk, vurderer han.
Som markerne ser ud nu, så er det Dalsgaard I/S’, Henrik Nielsen og Stig Andersen i Nibe, der står allerbedst.
De parceller har fået 105 kilo N pr. hektar i efteråret og skal have slutmængden her i foråret.
- Så bliver det spændende at se, om der er kvælstof nok tilbage indtil høst, siger Flemming Floor Jensen.
God overvintring
Selvom planterne er vokset meget, så er vækstpunktet alligevel holdt nede.
- Planterne har ikke strakt sig endnu, og derfor har de ikke været i fare på grund af frosten. De har overvintret rigtig fint, siger Flemming Floor Jensen, der understreger, at der skal være en balance mellem, hvor meget gødning planterne får efterår og forår.
- Hvis de får for meget, så strækker de sig, og der er risiko for, at vækstpunktet fryser væk, så planten er nødt til at skyde nedefra. Det kan koste 50 procent af udbyttet, siger planteavlskonsulenten, mens han graver en af planterne op.
Den har en god roduvikling og en masse hvide rødder. Planterne har også allerede skabt blomster.
- Så er der mindre risiko for skader på grund af glimmerbøsser, siger han.
Fokus flytter tingene
De syv landmænd i erfa-gruppen blev inspireret til dysten, fordi de mener, de er ligeså gode til at avle raps, som deres kollegaer i Tyskland. Raps var efterhånden gået hen og blevet en højværdi-afgrøde, og derfor bestemte de sig for at sætte fokus på rapsdyrkning.
De har lavet en række forsøg med forskellige gødningsstrategier hos hinanden.
- Man er nødt til at lave forsøg for at blive bedre, og vi ved, at fokus flytter tingene, siger planteavlskonsulenten.
Kampgejsten i erfa-gruppen er stor, og deltagerne følger deres marker tæt – ikke mindst fordi der er en flaske whisky på højkant til vinderen.