Ned på jorden igen

2010 blev året, hvor de danske sukkerroedyrkere havde vejrguderne imod sig. Og formand Jørn Dalbys beretning på roedyrkernes ordinære generalforsamling i Sakskøbings Sportscenter bar også præg af den seneste tids udfordring, der stod i skærende kontrast til 2009.

Der var ikke mange pladser ledige i Sakskøbings Sportscenter, da formand Jørn Dalby begyndte sin beretning på sukkerroedyrkernes ordinære generalforsamling.

Her roste han medlemmerne for det gode samarbejde og den ekstraordinære indsats, der var blevet ydet hele vejen rundt.

- Efter rekordåret 2009 kom vi således ned på jorden igen. Kampagnen 2010 vil med sikkerhed blive husket mange år fremover som den mest besværlige, vi har haft. Landmænd med flere år på bagen end mig selv sammenligner denne høst med 1965, hvor sne og frost også gjorde forholdene yderst vanskelige, begyndte formand Jørn Dalby.

2010 vil blive husket som en af de værste kampagner i nyere tid. Et år hvor vejret fra starten var imod roedyrkerne.

Grøn Vækst et mareridt
Et andet emne, som frustrerede formanden, var regeringens Grøn Vækst-vision.

- Som jeg skrev i min sidste leder af Sukkeroe-Nyt, har Grøn Vækst udviklet sig til et mareridt for planteavlerne. Sukkerroedyrkere har de seneste år gennemført store reduktioner i kvælstofforbruget. Nu skal der reduceres endnu mere. Men hvor er anerkendelsen for den reduktion, vi allerede har gennemført? Hjælper det mindre forbrug af kvælstof slet ikke?

- Jeg føler, at initiativet bliver taget væk fra landmanden, fordi vi gang på gang bliver pålagt nye regler og nye begrænsninger, men ingen forklaringer får, fortalte Jørn Dalby.

Mange medlemmer har i den forgangne sæson kontaktet formanden og givet udtryk for deres frustration over Grøn Vækst. Og i sidste ende kan det dræbe innovationen og initiativet hos den enkelte landmand, påpegede Jørn Dalby.

Læs også