Energistrategi 2050 modtages positivt i biogasbranchen. Men der er også knaster, der skal høvles, mener Aksel Buchholt, Rødding, der er centralt placeret i to biogasforeninger.
Ifølge regeringens »Energistrategi 2050«, der blev fremlagt torsdag, skal Danmark i 2020 have 1/3 af energien fra vedvarende energikilder. Og landbruget skal gøres til en central leverandør af råvarerne.
Blandt andet skal der satses betydeligt mere på biomasse og biogas. Der skal således ifølge regeringen ske en øget anvendelse af halm og anden biomasse til energiproduktionen, og en række nye initiativer skal fremme produktionen af biogas.
Og det er signaler, der falder i god jord i biogasbranchen.
- Jeg er utrolig overrasket over det her udspil. Nu har regeringen lurepasset i rigtig mange år. Og så kommer det her, der indeholder en række elementer, vi i branchen har arbejdet for i mange år. Der er mange plusser. Så det er slet ikke så tosset endda, siger Aksel Buchholt, Rødding.
Han er formand i Foreningen For Danske Biogasanlæg, hvis medlemmer tæller biogasanlæg, der allerede er i drift. Samtidig er han næstformand i Brancheforeningen for Biogas, der arbejder for at fremme biogasanlæg i Danmark og udlandet.
Også knaster
Alt er dog ifølge Arne Buchholt ikke fryd og gammen i energiudspillet.
- Overvejende er udspillet positivt. Men der er knaster, der skal høvles af. Ellers tror vi ikke på, det er realistisk at få bygget de biogasanlæg, regeringen lægger op til, siger biogasformanden.
Han er specielt bekymret for, at man lægger op til et frit brændselsvalg på værker under 20 megawatt. Et oplæg, der ellers blev rost af halmleverandørernes formand, Hans Stougaard, i gårsdagens Effektivt Landbrug.
- Set med biogas-øjne er problemet med frit brændselsvalg på værker under 20 megawatt, at vi ikke tror, der er mange fjernvarmebestyrelser, der vil binde sig til biogas i 15-20 år, hvis de frit kan vælge. Og det er nødvendigt med sådanne bindingsperioder, hvis vi skal få gang i udbygningen af biogassektoren herhjemme, siger Arne Buchholt til Effektivt Landbrug.