Ny sagspukkel på vej i kommunerne

Seneste opgørelse over kommunernes afgørelser af husdyrgodkendelser viser, at der er ved at opstå en ny sagspukkel. Venstres miljøordfører tager sagen op med minister.

Så er den ved at være gal igen.

En ny sagspukkel af husdyrgodkendelser er ved at hobe sig op hos kommunerne. Det viser den seneste opgørelse fra Miljøstyrelsen. Sagspuklen er i fjerde kvartal af 2010 således steget med 360 sager. Det vil sige, at der lige nu ligger over 1.100 uafsluttede sager rundt om i kommunerne.

Ved udgangen af tredje kvartal sidste år, var sagspuklen ellers kørt i bund, hvilket vil sige, at der er under 800 uafsluttede sager i systemet. Sagspuklen blev her kørt i bund efter en massiv indsats fra flere kommuner, hvor det lykkedes at færdigbehandle over 1.400 sager i tredje kvartal af 2010. Havde kommunerne ikke nået at færdigbehandle sine sager inden udgangen af kvartalet, risikerede de at skulle betale dele af et statstilskud tilbage til statskassen.

Hos Miljøstyrelsen finder kontorchef Sune Schou det forståeligt, at kommunerne efter det voldsomme tredje kvartal sidste år med de mange afsluttede sager, lige skulle finde sig selv igen og starte nye sagsforløb op. Men at puklen igen er steget så meget, som den er i fjerde kvartal af 2010, var alligevel uventet.

- Det ser ud som om, at det er gået lidt i stå, og det er da bekymrende, lyder det fra Sune Schou.

Flere tiltag skal hjælpe
Han fortæller, at Miljøstyrelsen i den kommende tid naturligvis vil følge udviklingen nøje. Derudover så fortæller han, at de ting som er blevet sat i gang i forbindelse med Husdyraftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening fra 2009, også bør være med til at medvirke til, at kommunerne får løst flere husdyrgodkendelsessager. Han nævner blandt andet den nye vejledning til kommunerne om, hvordan sagerne skal behandles, samt et nyt it-sagsbehandlingssystem, som kommunerne får i løbet af foråret, og så det statslige rejsehold, der tager rundt i landet for at hjælpe kommunerne i deres sagsbehandling.

- Så der er gjort meget for at hjælpe kommunerne med at løfte opgaven, og det går vi også stærkt ud fra, at de vil gøre i fremtiden, lyder det fra Sune Schou.

Hiver fat i Ellemann
Hos Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, kommer meldingen om, at sagspuklen igen er stigende som en stor overraskelse. Over for Effektivt Landbrug slår han fast, at han nu vil stille spørgsmål til Miljøminister Karen Ellemann (V) om sagen.

- Det er uacceptabelt, at kommunerne nu efter puklen er kommet ned, åbenbart begynder at slække lidt på hastigheden, og at der kommer en pukkel igen. Det skal vi selvfølgelig have taget op, fordi der ligger jo en aftale om, hvor mange sager det er, som de skal løse, siger Eyvind Vesselbo.

Han fortæller, at han allerede på tirsdag vil bringe sagen op over for miljøministeren, når de mødes næste gang.

Læs også