Hver tredje minkavler har fået påbud

Fødevarestyrelsen er igennem 200 kontrolbesøg hos de danske minkavlere. Der er givet påbud hos hver tredje. Kun få går dog på selve dyrene, lyder det fra Pelsdyravlerforeningen.

Sidste års kontroversielle TV 2-program Operation X med skjulte optagelser lavet af en gruppe dyreretsaktivister på de danske minkfarme medførte, at Fødevarestyrelsen bebudede kontrolbesøg hos samtlige danske minkfarme.

Ind til videre er 200 besøg gennemført, og her er det blevet til påbud til hver tredje. To farmere er blevet politianmeldt, meddeler TV-Avisen, der i mandags igen tog hul på debatten om minkfarme. Det skete efter den svenske tv-kanal, SVT, viste et program meget lig det danske Operation X, hvor dyreretsaktivister havde brudt ind på minkfarme og lavet skjulte optagelser.

Kaj Kristensen, som er formand for Dansk Pelsdyravlerforening, forsvarede over for TV-Avisen i mandags de mange påbud, med at kun få af påbuddene går på selve dyret. Det er manglende legeredskaber og fejl i de rapporter og logbøger, som avlerne har pligt til at lave, der som regel er skyld i påbuddene.

- Og vi har pointeret over for alle avlerne, at det er så vigtigt, at vi gør alt rigtigt, og der ikke finder noget dyremishandling sted. Vi driver et erhverv, som vi vil være stolte af, sagde Kaj Kristensen til TV-Avisen.

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Jan Mousing, har da også selv tidligere i år udsendt en pressemeddelelse, hvori han slår fast, at man i Fødevarestyrelsen ikke genkender billederne fra TV 2's Operation X-program.

Holder ikke
Hos Dyrenes Beskyttelse er man stadigvæk langt fra tilfreds med de danske minkavlere, og at der er udstedt påbud i hver tredje af de godt 200 kontrolbesøg. Foreningen mener, at minkavl, som det foregår i dag, ikke er forenelig med god dyrevelfærd.

- Kaj Kristensen forsvarer de mange påbud, med at kun få af påbuddene går på selve dyret. Men at udlade at give beskæftigelsesmateriale til mink, som i forvejen har meget lidt plads, har en kæmpe indflydelse på dyrets velfærd og vil ofte kunne føre til, at dyrene gør skade på sig selv eller andre, lyder det i en pressemeddelelse, som er udsendt af direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Minkavlernes argument med, at dyrene i mange andre produktioner har det værre end mink holder heller ikke, mener Britta Riis.

- Det argument hjælper næppe den enkelte mink, som lider, lyder det.

Det er nu Dyrenes Beskyttelses klare forventning, at politikerne på baggrund af resultaterne af kontrolbesøgene, når de foreligger, igen rejser debatten om fremtiden for minkavl i Danmark.

Læs også