For nylig var Ledreborg Slot og Lejre Kommune vært ved en diskussion om fremtidens øko-brug. Helhedsbevægelsen blev det kaldt og blev positivt modtaget blandt de lokale kræfter.
Fem-ti økologiske gårde går sammen om at forsyne 2000 voksne mennesker. Nogenlunde så simpelt lyder regnestykket for Thomas Harttung, der er formand for Årstiderne.com og ICROFS – Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer.
Regnestykket gør det ud for det, som han kalder for økologisk matrix-brug, og det var netop det begreb, der blev diskuteret på Ledreborg Slot for nylig, da der var national udviklingsdag om Økologi, hvor Lejre Kommune var vært.
De lokale kasketter, der deltog i dagen var umiddelbart positive overfor tankerne, som der skulle kastes ind i workshops og komme under videre udvikling, som dagen skred frem.
Mette Touborg (SF), borgmester i Lejre Kommune, var klar til at spille med og udtrykte lydhørhed over for de økologiske tanker.
- Visionerne passer godt, fordi vi alle sammen har en vision om udvikling. Vi vil gerne i samarbejde med erhvervet ind og udfordre grænserne og »det normale«. Det er ikke altid, at vi i kommunen ved, hvad der skal til, og nogle gang er det nemmere for dem, der står udenfor at se, hvor vi skal sætte ind for at udvikle os, indledte borgmesteren, der dermed regnede med et udbytte fra de økologiske kræfter, der var samlet.
- Man siger at 80 procent af landmændene i Lejre Kommune er økologiske. Jeg glæder mig til at se, hvad det er for nogle ideer, som i har til det her.
Vi skal nytænke
Også formanden for Gefion, Torben Hansen, deltog på dagen. Selvom han ikke ser de økologiske matrix-brug som løsningen på alle erhvervets problemer, så var også han optaget af de tanker, der blev spillet ud denne sommerdag på Ledreborg Slot.
- Vi står over for nogle store politiske udfordringer. Vi skal have fordoblet den økologiske produktion frem mod 2020. Vi skal blive mere og mere bæredygtige, tænke natur og energi. Men her står vi faktisk med nogle muligheder for, at vi kan løse nogle af de udfordringer, vores samfund har, indledte Torben Hansen, og fortsatte.
- Tanken om det økologiske matrix-landbrug passer rigtig godt ind i den tankegang. Vi skal nytænke, og vi skal tænke udvikling. Det her er et helt unik område tæt på København med masser af muligheder for oplevelsesøkonomi, men der skal bundlinje til hos landmændene, sagde han, og opfodrede samtidig tilhørerne til ikke at se det økologiske matrix-brug, som den forblommede løsning på alting.
- Vi skal ikke kun satse på en ting. Vi skal satse på flere ting fremadrettet. Vi skal som dansk landbrugsproduktion få nogle nye forretningsområder, produktudvikling både uden for Danmark og indenfor Danmark. Satser vi 100 procent på at producerer bacon til England, så knækker vi nakken. Satser vi 100 procent på at producere økologi, så knækker vi også nakken, sagde Torben Hansen.