Første landbrug med kaution fra staten

Sønderjysk landmandspar blev de første, der fik lån med vækstkaution. 20 flere ansøgninger fra landbruget er i øjeblikket ved at blive behandlet.

Det vakte glæde i landbruget, da regeringen med lanceringen af deres erhvervspakke i efteråret afslørede, at landbruget var med.

Det kunne nemlig være med til, at løsne op for den kreditklemme, som landbruget befinder sig, lød det dengang fra Landbrug & Fødevarer, da det bliver nemmere at låne penge, da staten via vækstkaution, går ind at garanterer for lånene.

Som alle andre erhverv blev nemlig også landbruget ramt af finanskrisen i form af vanskeligere lånevilkår. Derfor har landbruget set frem til at kunne optage lån med vækstkaution til udvikling af bedrifterne, siden erhvervspakken blev vedtaget.

Nu har det første landbrug, så nydt godt af den nye ordning.

Det første lån med vækstkaution gik således til Lis og Henning Skøtt-Petersen fra Bennedikthegaard i Toftlund i Sønderjylland. De har længe været klar til at sætte gang i et større bygge- og renoveringsprojekt, som både udvider deres produktion og klargør bedriften til de nye EU-krav om løsgående søer, som træder i kraft i 2013. Men finansieringen har været svær at få plads.

- Finanskrisen betød, at banken tøvede med at bevillige lånet, men billedet ændrede sig, da vækstkaution her i foråret kom ind i billedet. Vi har nu fået den nødvendige finansiering i Nordea og er allerede i fuldt sving med at bygge, siger Henning Skøtt-Petersen, der styrer den daglige drift, mens Lis Skøtt-Petersen passer bogholderiet og forplejningen af medarbejderne.

Projektet omfatter en helt ny stald med plads til 900 søer og renovering af deres eksisterende staldanlæg. Samlet set når familien Petersens bedrift op på 2.000 søer, der årligt producerer 60.000 grise. Parret regner med at skulle ansætte ekstra medarbejdere, når byggeprojektet er færdigt.

Flere lån på vej
At der er gået så lang tid siden, regeringen præsenterede ordningen til, at den første landmand kunne bruge den, skyldes, at EU-Kommissionen først skulle godkende ordningen, da der kunne være tale om en form for direkte støtte til landbruget.

Den godkendelse faldt på plads i april. Samtidig godkendte Folketingets Finansudvalg, at vækstkaution også kan anvendes til realkreditlån. I Vækstfonden, der administrerer ordningen, forventer vicedirektør Rolf Kjærsgaard, at man kan stille kaution for op mod 300 lån i år. Hvor stor en andel, landbruget kommer til at udgøre, er dog endnu uvist.

- Vi forventer at se rigtigt mange spændende landbrugssager som den fra Bennedikthegaard. Interessen fra landbruget har været stor siden erhvervspakken blev vedtaget, og vi har allerede modtaget mere end 20 ansøgninger om vækstkaution fra den kant, siger Rolf Kjærgaard.

Vækstfonden kan stille kaution for 75 procent af bank- og realkreditlån på op til 10 mio. kroner. Landbrug kan få lån med vækstkaution efter samme principper som virksomheder inden for andre sektorer.

Læs også