Flyvende Farmshow i fem år

DYRSKUE: Det er fem år siden, at Region Viborgs LandboUngdom tog initiativet til MidtWest Farmshow. De byder igen i år til dyrskue på pladsen i Skive fredag og lørdag den 18. og 19. juni, og der har aldrig været bedre tilslutning.

Medlemmerne af Region Viborg LandboUngdom mente ikke, det kunne være rigtigt, at der ikke skulle være et dyrskue i området, da landboforening lukkede dyrskuet i Skive.

- Vi ville bevise, at vi kunne lave et dyrskue, siger Henrik Dalum, der er ikke blot er ny næstformand i LandboUngdoms landsorganisation, men også ny formand for MidtWest Farmshow.

På en tur til New Zealand blev nogle landbo-ungdommer inspireret af et farmshow, og ideen til MidtWest Farmshow blev skabt.

- Det var svært det første år, hvor der ikke var så mange udstillere, men det er steget lige siden, og dyrskuet er efterhånden blevet kendt, siger Henrik Dalum, der selv har været med som arrangør lige fra starten.

Han glæder sig særligt over, at der i år er rekord-tilmeldinger indenfor malkekvæg og avlsheste, også selvom der samme weekend er dyrskue både i Hjørring og Løgstør.

Ikke nået målet endnu
Der er også en god tilslutning fra maskinudstillernes side. Indtil videre er der tilmeldt næsten 20 udstillere, både maskin- og produktudstillere samt gårdbutikker, men det er muligt at melde til helt frem til dagen før.

Blandt andre har JMC i Viborg, Poda Hegn, LB Truck Service, Vikar og Hjemmeservice Midtvest meldt deres ankomst.

- Vi startede jo fra nul med hensyn til maskinudstillingen, men vi satser på, at der skal være noget både for landbrugere og folk fra byen, siger Henrik Dalum og understreger, at målet ikke er nået endnu.

- Vi vil selvfølgelig gerne have flere, siger han og sender en stor tak til Carsten Svendsens Maskinstation, der udstiller nogle af sine maskiner og låner blandt andet minilæsser og gummiged ud til arrangørerne.

Unge kræfter
I dag er det foruden LandboUngdom også 4H, der står bag arrangementet. Det er ikke kun af navn.

- Alle hjælper med alt. De yngste 4H’ere helt ned til ti år hjælper også, fortæller Henrik Dalum.

4H arrangerer en lang række aktiviteter for børnene på pladsen om lørdagen, og det er også dem, der arrangerer børnedyrskuet. Allerede fredagen står i børnenes tegn på Børnenes Dag, hvor skolebørn har mulighed for at komme ned på dyrskuepladsen og se køer, kalve, heste og grise og deltage i mange forskellige aktiviteter. Sidste år deltog mere end 1000 børn i Børnenes Dag.

Lørdagen starter med optog gennem byen, hvor tidligere præsident i Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, deltager. Han er også årets dyrskuetaler.

I løbet af lørdagen er der flere aktiviteter rundt omkring på pladsen også på årets tema-udstilling, der handler om energi og klima.

Ikke mere end 25 år
Hele 75 hjælpere plus syv fra styregruppen er på plads, når Farmshowet løber af stabelen. Gennemsnitsalderen er ikke over 25 år.

Henrik Dalum og skuets næstformand flytter ind på pladsen allerede i starten af ugen for at gøre klar.

- Farmshowet er jo nærmest ens barn, og vi er alle sammen en stor familie. Lørdag aften, når Farmshowet er slut, mødes vi i år og ser landskamp, fortæller den unge formand med et smil.

Læs også