- Selvfølgelig skal dødelighedsprocenten ned

Men politikerne gør alt for at score stemmer på svineproducenternes bekostning for tiden, mener Henrik Mortensen, formand Danske Svineproducenter

- Man kan ikke rulle tilbage og sige, at soen skal føde færre grise.

Det mener Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

Dette er ellers noget, som fra flere sider bliver nævnt som løsningen på, hvordan man sænker dødelighedsprocenten i blandt de danske pattegrise. Senest onsdag ved et samråd i Folketingets fødevareudvalg med fødevareministeren og justitsministeren.

- Det man skal gå efter, det er, at vi skal finde ud af en måde, hvor vi svineproducenter bliver dygtigere til at passe dem, der bliver født. Sådan at vi fodringsmæssigt kan fodre soen, så den får et større og mere ensartet kuld, siger Henrik Mortensen.

Han gør opmærksom på, at det i den offentlige debat mangler at komme frem, at i de 24 procent pattegrise, der dør inden fire uger, der er en stor del dødfødte.

- Men det er sådan, at vi skal lære at tage vare på dem, der bliver født, og så kan det godt være, at vi skal have nogle andre avlsmål ind i vores koncept. Altså at de overlever dem, vi får, siger Henrik Mortensen.

Han fortæller, at hvis det er muligt at nedbringe dødeligheden, så er den selvfølgelig for høj.

- Og det er noget, vi arbejder med hele tiden. Vi fokuserer jo hele tiden på at få flere levendefødte og det har jo også det, der har givet os flere fravænnede. Her har avlen jo også været med til, at vi er blevet mere effektive.

Henrik Mortensen mener, at det i de her tider er meget vigtigt, at svineproducenterne får gjort opmærksom på, at de har en produktion, der virkelig betyder noget økonomisk for Danmark.

- Vi kan jo ikke bare lukke det hele ned. Vi skal jo tjene nogle penge i det her samfund. Samtidig med det selvfølgelig skal gøres etisk forsvarligt, lyder det.

Alt for følelsesladet
Ved onsdagens samråd var stemningen blandt en del af medlemmerne i Folketingets fødevareudvalg meget følelsesladet. Blandt andet var Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe dybt oprørt over, at der ikke med det samme blev skredet ind med ny lovgivning over for svineproducenterne, for at få sænket dødelighedsprocenten, men man i stedet ville afvente undersøgelser fra Fødevarestyrelsen og arbejdet i en arbejdsgruppe under Justitsministeriet, før man ville overveje eventuel ny lovgivning.

En lignende meget kontant udmelding kom europaparlamentariker Dan Jørgensen (S) med i sidste uge i et læserbrev i Politiken, hvor han også slog på tromme for, at soen ikke fik flere grise end den har patter, og fortalte at svineproducenters jagt på større profitter er årsagen til dødeligheden

- Det er meget følelsesladet det her, og jeg mener, at der er nogle der prøver på at score nogle stemmer på det her lige for tiden, lyder det fra Henrik Mortensen.

Læs også