Landbrug & Fødevarer: Giv penge til økologien

Økologien kræver en saltvandsindsprøjtning, hvis regeringens mål om en fordobling af det økologiske areal skal lykkes, mener Landbrug & Fødevarer.

Der er næppe nogen tvivl om, at økologien kræver en saltvandsindsprøjtning, hvis regeringens mål om en vækst på 18.000 økologiske hektar årligt skal lykkes. Sådan lyder reaktionen fra Landbrug & Fødevarer på en ny opgørelse, der viser, at der kun er ansøgt om omlægningsstøtte til i alt 3.800 hektar det seneste år.

Kirsten Lund Jensen, teamleder for økologi i Landbrug & Fødevarer, mener, at det kræver en indsats på tre fronter, hvis regeringens mål om en fordobling af det økologiske areal i 2020 skal nås.

 - Der skal hjælp til omlægning, gode rammer for produktionen og vigtigst af alt, et marked, der efterspørger de økologiske produkter, siger hun, og uddyber:  

- Dels skal omlægningen hjælpes på vej. Vores rådgivere skal være med til at sætte fokus på økologien, så flere landmænd kan se, at det kan lykkes. Også fra politisk side kræver det initiativer, der støtter landmanden i en omlægningsproces, for eksempel tilskud til omlægning og videndeling.

Samme vilkår
Kirsten Lund Jensen mener også, at konkurrencekraften skal sikres.

- Det handler blandt andet om, at økologer i Danmark skal have samme vilkår som vores europæiske konkurrenter. Vi skal kunne sælge vores økologiske varer både nationalt og internationalt. Og så skal produktiviteten forbedres, for eksempel ved at udnytte biogas i den økologiske produktion.

Endelig peger Kirsten Lund Jensen på, at forbrugerne lettere skal kunne vælge økologi.

- Det nye europæiske økologimærke skal gøres kendt både herhjemme og i resten af EU. Men også det offentlige kan i den sammenhæng agere som kunde og øge den økologiske efterspørgsel, siger hun.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er potentialet i økologien til stede, for beregninger viser fornuftig økonomi i økologisk drift for landmanden. I mælkeproduktionen har der de sidste mange år været et højere driftsresultat på de økologiske bedrifter, viser tal fra Landbrug & Fødevarer. Det kan du i øvrigt læse mere om side 9 i dagens avis.

 

Læs også