To ministre satte i går ny husstandsmølle i drift

EcoWind A/S godt tilfredse med ny lov, hvor husstandsmøller op til 6 kWh stilles lige med små solcelleanlæg.

EcoWind A/S i Brædstrup havde i går besøg af klima- og energiminister Lykke Friis (V), samt skatteminister Troels Lund Poulsen (V), som i fællesskab satte Danmarks eneste godkendte 6kW husstandsvindmølle i drift.

- Det er fantastisk at se jeres engagement, og det er dejligt, at I kan bruge den nye lov. Der bliver brug for mange flere møller, hvis vi skal nå vore klimamålsætninger. Jeg ønsker jer et stort tillykke med det hele og rigtig god vind fremover, sagde klima- og energiminister Lykke Friis i forbindelse med, at hun løsnede møllens bremse.

Efter mere end to års ventetid træder den længe ventede tilbageløbsordning nu i kraft.

- I fredags blev lovforslag L162 enstemmigt vedtaget på Christiansborg, og det understreger til vores store glæde det faktum, at der er meget bred opbakning til at etablere flere husstandsmøller i Danmark, sagde direktør i EcoWind, Lars Young Mogensen.

- Med dette fornyede og meget positive fokus skønner vi, at der i løbet af ganske få år vil stå mindst 2500 husstandsvindmøller i Danmark, fortsatte han.

Strøm til eget forbrug
Lovforslag L162 sidestiller husstandsmøller op til 6 kWh med små solcelleanlæg, og dermed kan møllerne blive mere økonomisk interessante for folk, som bor på landet.

I stedet for en salgsmåler, hvor alt overskydende el løbende aflæses og sælges til elværket, monteres nu en såkaldt baglænsmåler, hvor tælleren blot løber baglæns de dage, hvor vinden blæser, og der produceres mere el, end husstanden forbruger. Hvor man tidligere var tvunget til at sælge overskudsstrøm til cirka 60 ører pr. kWh, kan der nu opspares strøm hos elselskabet, som man kan bruge af i de dage og perioder, hvor der forbruges mere strøm, end møllen genererer.

EcoWind A/S, der på få måneder har solgt 26 møller, forhandler møller i størrelserne 3,2 kW, 6kW og 15kW, men kerneproduktet er indtil videre 6kW-møllen, der lever op til den øvre grænse i loven, der sidestiller husstandsvindmølle med solceller.

Læs også