Efter en kritisk kronik om landbrugets ødelæggelse af biodiversiteten i Politiken mødtes Bæredygtigt Landbrug i går med naturvejleder Morten D. D. Hansen for at finde forsoning.
For nylig bragte Politiken en kronik af Hans Meltofte, der kritiserede landbruget for at ødelægge biodiversiteten i Danmark. Det tog Vagn Lundsteen fra Bæredygtigt Landbrug op og inviterede derfor kronikøren til en debat. Han kunne ikke imidlertid ikke deltage, men en anden naturvejleder og museumsinspektør Morten D. D. Hansen tog i stedet mod tilbuddet og mødtes i går med repræsentanter fra Bæredygtigt Landbrug for at diskutere biodiversitet på en skovvandring på Gislingegaarden nær Holbæk. Og flere elementer var der bred enighed om.
- Vi bliver nødt til at lave en prioritering. Hvis man hiver 20 procent af jorden ud til natur, og så giver landbruget alle de næringsstoffer, som man har lyst til på de gode markjorde, så kan det måske være, at man kan hente de samme 20 procent hjem i bedre udbytter, foreslog naturvejleder Morten D. D. Hansen, da han fredag stod ansigt til ansigt med formanden for Bæredygtigt Landbrug, Christian Castenskiold og medstifter Vagn Lundsteen og en række andre landmænd.
Ejnar Dissing er ejer af gården, og lagde mark, skov og hus til diskussionen mellem de to sædvanligvis modpoler.
Ikke urealistisk
Naturvejlederens håb er at omdanne op til 20 procent af landbrugsjorden til naturpleje. Og det er ikke urealistisk i Bæredygtigt Landbrugs øjne.
- Vi skal også være med til at finde en løsning på det her, og vi er meget glade for diskussionen. Jeg synes, det er spændende at høre, hvad du siger. Det er vigtigt, at vi prioriterer, sagde formand Christian Castenskiold til naturvejlederen.
I den forudgående diskussion har Vagn Lundsteen vægtet, at de danske landmænd er de bedste naturforvaltere.
En pointe, som naturvejlederen gerne vil give ham ret i – det er nemlig de eneste.
Danskere ved for lidt om natur
- Generelt mener jeg, at den danske befolkning ved mindre og mindre om natur og naturpleje, og den samme udvikling er sket blandt landmænd. Derfor er jeg rigtig glad for at være med i dag, så jeg kan dele min viden om biodiversiteten, sagde Morten D. D. Hansen.
I løbet af formiddagen diskuterede de flere konkrete løsningsforslag, men Bæredygtigt Landbrug vil nu have dem med hjem og summe lidt over det.
- Vi kan ikke bare sige i dag, at vi vil støtte, at man tager dansk landbrugsjord ud til større biodiversitet, men vi vil diskutere det i bestyrelsen. Det kan betyde, at der er nogen landmænd, der skal stoppe, men hvis man kan gennemføre naturtiltagene med kompensation og hos landmænd, der måske allerede er på vej ud, så virker det fornuftigt, sagde Christian Castenskiold.