Øget kontrol på vej på markedet for veterinærmedicin

Hos Veterinærmedicinsk Industriforening glæder man sig over, at liberaliseringen af veterinærmedicin er blevet set ordentligt efter i sømmene, og at en længe ventet kontrol af rabatter nu endelig er lige om hjørnet.

- Året 2009 stod i eftersynets tegn. Efter to år med liberalisering af salget af lægemidler til produktionsdyr skulle lovgivningen ses efter i sømmene, oplyser Veterinærmedicinsk Industriforening (VIF), i sin seneste årsberetning for 2009/2010.

Og det er noget, der ifølge adm. direktør hos VIF, Anne Birgitte Lundholt, er sket til foreningens fulde tilfredshed.

- Vi råbte meget højt for et års tid siden, og det ser ud som om der er blevet lyttet til os, siger hun Anne Birgitte Lundholt til Effektivt Landbrug.

- Man skal jo give ros, når det er berettiget, så det gør vi, siger hun.

Kun to virksomheder
For et års tid siden, mente man hos VIF, at der var plads til forbedringer af ordningen for liberalisering af veterinærmedicin. Derfor stillede VIF følgende tre krav til revisionen af loven: Ligebehandling af dyrlægerne, klare og enkle regler, samt effektiv kontrol.

- Med ligebehandling mener vi, at når reglerne siger, at dyrlæger ikke må være tilknyttet salg af veterinærmedicin, så skal det naturligvis gælde alle dyrlæger, påpeger direktøren.

Hun oplyser, at myndighederne har taget det punkt meget alvorligt, og at et enkelt tilfælde, hvor der blev givet en midlertidig tilladelse, da også blev taget af bordet igen.

Af foreningens årsberetning fremhæver VIF, at der generelt har været stor opbakning til foreningens holdninger hos såvel myndigheder som andre parter i forhandlingerne omkring revisionen af loven.

Øget kontrol af rabatter
Anne Birgitte Lundholt oplyser, at man hos VIF især har lagt vægt på, at reglerne vedrørende ulovlige rabatter, ulovlig sammenblanding af bonusaftaler på medicin og andre varer og lignende overtrædelser af reglerne skal kontrolleres.

Hun ønsker ikke ønsker at udtale sig om, om man hos VIF har indtryk af, at sammenblanding af rabatter er noget, der i det hele taget finder sted.

- Vi påpeger bare, at når man har besluttet, at rabatter på medicin ikke må blandes sammen med rabatter på andre ting, så skal det også kontrolleres, påpeger direktøren.

- Myndighederne er ved at køre et kontrolsystem i stilling, og det er vi meget tilfredse med, siger direktøren.

- For selvom der oprindeligt var lagt op til kontrol, har det tidligere stort set været ikke eksisterende, oplyser hun.

Et vågent øje
VIF har fået løfte omkring, at kontrollen vil blive skærpet og at myndighederne vil udnytte den lovgivningsmæssige mulighed for at kontrollen foregår i fællesskab fra de tre relevante myndigheder, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen og SKAT, oplyser VIF i årsberetningen.

Fra beretningen fremgår det endvidere, at VIF vil følge op på de løfter, foreningen har fået.

- Et marked, der er omfattet af restriktioner, kan kun fungere effektivt og fair, hvis alle overholder reglerne, pointerer man hos VIF.

Læs også