Selvom forbruget af antibiotika til husdyr steg i 2009, så ligger det stadig lavt i forhold til andre lande.
Som vi kunne fortælle i gårdsdagens avis, er antibiotika-forbruget til husdyr steget med 11,5 procent i 2009, men hos Landbrug & Fødevarer gør man opmærksom på, at der er styr på situationen:
Selvom mængden af antibiotika i svin stadig stiger, er der ikke grund til yderligere politiske tiltag på området, pointerer Landbrug & Fødevarer på Altinget.dk.
Direktør for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard, har umiddelbart ingen forklaring på, hvorfor forbruget af antibiotika til svin er steget i 2009, men han erkender dog, at forbruget går den forkerte vej ifølge de seneste tal fra DTU Veterinærinstituts database Vetstat.
Kurven skal knækkes
- Vi vil gøre meget for at knække kurven, derfor er vi nu i gang med at undersøge årsagen til stigningen i antibiotikaforbruget sammen med Fødevarestyrelsen. Samtidig samler vi erfaringer ind fra de landbrug, der har det laveste forbrug, og vi regner med at kunne sende anbefalinger ud til alle landmænd og dyrlæger inden næste år, har Nicolaj Nørgaard tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad.
- Fødevarestyrelsen, Den Danske Dyrlægeforening og svinebranchen vil i fællesskab sætte yderligere fokus på, at syge grise behandles med antibiotika på en optimal måde, udtalte Nicolaj Nørgaard endvidere.
Danmark ligger lavt
Selvom forbruget er steget, så ligger Danmark stadig flot, påpeger man hos Landbrug & Fødevarer.
Ifølge Nicolaj Nørgaard er Videncenter for Svineproduktion og DTU blandt andet blevet inviteret til USA for at fortælle om, hvordan man i Danmark kan producere svinekød med en relativ lille mængde antibiotika
- Med 3,6 gram medicin pr. produceret svin ligger dansk svineproduktions medicinforbrug lavt i forhold til de fleste andre lande, fastslår Jan Dahl, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
- Det skal selvfølgelig ikke blive en sovepude. Selvfølgelig skal vi reagere på sådan en stigning, som vi ikke kan forklare, men det er jo også det, vi har gjort, udtaler Nicolaj Nørgaard.
Ingen rester i kødet
Også niveauet af antibiotikarester i svinekødet ligger lavt:
- Forbrugerne kan være helt trygge, når de køber dansk svinekød. Indholdet af antibiotikarester i kødet er nemlig ekstremt lavt. Der undersøges stikprøver fra cirka 20.000 svin om året, og de senere år har kun mellem 0 og 4 svin været over den fastsatte grænseværdi, siger Jan Dahl.
Niveauet af antibiotikarester i dansk svinekød ligger også rigtig flot i sammenligning med andre EU-lande. Blandt viser både DANMAP og EFSA-rapporter fra EU, at resistensforekomsten hos bakterier - eksempelvis Salmonella i danske grise og svinekød - er på et meget lavt niveau sammenlignet med resten af verden. Forbrugernes største risiko for at møde resistente bakterier er således fortsat på udlandsrejser eller hospitalsophold.