Hjælpepakke skal gøre livet lettere her og nu

Landbrug & Fødevarer har flere ønsker til, hvordan en eventuel hjælpepakke kan gøre livet lettere for landmænd.

Der er en hjælpepakke på vej til landbruget.

I øjeblikket barsler regeringen i hvert fald med idéer til, hvordan man kan få gjort op med den meget dårlige økonomi, som danske landmænd kæmper med i øjeblikket.

Fra Landbrug & Fødevarers side tager man gerne imod en håndsrækning fra regeringen. Man har nemlig længe presset på for, at der bliver gjort en specifik indsats for at få lettet nogle af de omkostninger, som landbruget og dets virksomheder kæmper med, og som går ud over konkurrenceevnen i forhold til udlandet.

Og ifølge administrerende direktør Carl Aage Dahl har Landbrug & Fødevarer da også flere idéer til, hvad sådan en hjælpepakke bør indeholde.

- Det skal være noget, som nu og her kan gøre noget ved den række af omkostninger, der er for både landmænd og virksomhederne, siger Carl Aage Dahl.

Han nævner, at det kan være noget i form af kontrolgebyr til plantedirektoratet. Udgifter til kødkontrol. Man kunne lette på virksomheders udgifter til spildevand. Derudover nævner han landmænds udgifter til jordskatter.

- De løber jo helt skævt i øjeblikket i forhold til den økonomiske virkelighed, der er, og ingen af vores konkurrent-lande har de her skatter, lyder det fra Carl Aage Dahl.

Miljø og klima kan gøres anderledes
Han ser også gerne, at man i en hjælpepakke kigger mere på miljø- og klimaområdet. Og for eksempel gør det noget anderledes, end man har gjort i Grøn Vækst.

- Det handler også om, at man fremadrettet har fokus op, at få lavet en regulering på miljøområdet for vores erhverv, sådan så det ikke er noget, der begrænser, men stadig levner plads til udvikling, siger han.

Carl Aage Dahl regner også med, at man i en hjælpepakke tager noget med fra klima-området, og lader landbruget spille en aktiv rolle her.

- I forhold til de samfundsmæssige udfordringer, der er, så har vi her rigtige gode muligheder. Skal vi i landbruget være med til at udvikle nye biogas- og biomasse-muligheder, så kræver det, at der er nogle rammer, så der også er et fornuftigt forretningsmæssigt grundlag for det, lyder det.

Carl Aage Dahl fortæller, at man i Landbrug & Fødevarer ikke kun er bekymret, for den økonomiske situation, som landbruget og dets virksomheder befinder sig i. Også følgevirksomhederne risikerer at blive ramt af landbrugets krise.

- Og hvis der ikke bliver gjort noget, så risikerer det også at blive et problem for den finansielle sektor. Det er allerede et problem for agroindustrien og byggeindustrien, siger direktøren.

Læs også