Søren er vild med

SOLSTRÅLEHISTORIE: Sygdom satte en stopper for Søren Schmidts ønskejob - nu har han fået et nyt og roser både kolleger og virksomhed.

Jeg kommer ind på kontoret hos SAF i sønderjyske Skærbæk. Jeg har en aftale med den scleroseramte Søren Schmidt. Jeg kender ham ikke og må spørge efter ham. Han sidder dog lige og taler i telefon med en kunde.

Han sidder lige indenfor døren, men intet fortæller mig, at det netop er ham. Det kunne være hvem som helst hos DLG SAF, som det officielt hedder. Når han sidder der bag computeren og taler i telefon, er der intet, der viser, at han har en solstrålehistorie at fortælle.

En solstrålehistorie, der i konkurrence med store virksomheder har sikret SAF titlen som »Danmarks bedste arbejdsplads for personer med sclerose 2009«. Og det er netop den titel, der bringer mig til Skærbæk for at høre historien om den nu 27-årige Søren Schmidt.

Da han rejser sig og kommer hen mod mig, kan jeg godt se, at han har problemer med sin gang. Sclerosen ramte ham i en meget ung alder, men smilet fejler intet, og han har masser af ros til firmaet og kollegaerne hos SAF, der beskæftiger 45 medarbejdere i afdelingen.

- Jeg er rigtig glad for det her. Det er en rigtig go' arbejdsplads med gode kolleger. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort, da jeg gik herop, lyder det fra Søren Schmidt

Tog initiativ
Han var i gang med sit drømmefag, da han blev ramt af sygdommen. Han var under uddannelse som landbrugs- og maskinmekaniker, da sclerosen kom snigende. Trods sygdommen fik han sig kæmpet gennem det sidste år af uddannelsen og stod med svendebrevet i hånden.

Det viste sig dog, at han ikke kunne bruge uddannelsen til noget. Sygdommen ødelagde de muligheder, og fremtiden for Søren Schmidt var usikker. Han anede ikke, hvad der skulle ske.

Hans vilje fejlede dog ikke noget, og han havde ikke psyke til bare at sidde hjemme. Og tålmodigheden holdt heller ikke. Han havde været i arbejdsprøvning bl.a. hos firmaet, hvor han fik sit svendebrev, men det gik ikke. Det gik heller ikke, at han bare skulle sidde og vente på initiativ fra kommunen - tværtimod.

- Jeg tog mine krykker og gik herop for at spørge, om de havde et job til mig, fortæller Søren Schmidt, der bor i byen og ikke havde så langt.

Den tur blev et vendepunkt for Søren Schmidt. Sygdommen kunne SAF ikke gøre noget ved, men de kunne sikre ham en hverdag og et job, han er mere end glad for.

- Jeg er blevet rigtig godt modtaget og har nogle rigtig gode kolleger, der er meget hjælpsomme, understreger Søren Schmidt.

Den oplevelse fik ham til at indstille firmaet til titlen som »Danmarks bedste arbejdsplads for personer med sclerose«. 52 var nomineret til prisen, og under en seance på Nationalmuseet i København blev SAF afsløret som vinderen af årets pris.

Socialt ansvar
- Jeg føler, vi som virksomhed har et socialt ansvar, så da han henvendte sig, ville jeg prøve at se, hvad jeg kunne gøre, fortæller afdelingschef Anders Kastbjerg.

I forvejen havde han kendskab til sclerose, og det gjorde det naturligvis lettere. Han kunne ikke selv beslutte at ansætte Søren Schmidt. Det blev drøftet højere i systemet, og Anders Kastbjerg fik dem overbevist om, at forsøget skulle gøres.

Søren Schmidt kom i arbejdsprøvning, og det varede ikke længe, inden SAF var overbevist.

- Han har vist, at han er virkelig dygtig og vil noget. Han kan bruge hovedet, og vi har givet ham noget ansvar. Vi fandt ud af, at han kan noget med IT, så han er blevet ansvarlig for vores IT, fortæller Anders Kastbjerg.

Et ansvar, der naturligvis glæder Søren Schmidt, og kollegerne ved godt, at Søren Schmidt har problemer med bentøjet, så er der problemer med en computer, sørger kollegerne for at komme til ham med den, om end han har sin lille tohjuler at køre på.

Søren Schmidt er i et fleksjob på godt 22 timer, og den efterfølgende »salut« fra afdelingschefen fortæller vist mere end noget andet, at glæder over aftalen er gensidig:

- Han er savnet de dage, hvor han ikke er her, understreger Anders Kastbjerg.

Søren Schmidt har været ansat siden juni 2007 og arbejder om formiddagen, og Anders Kastbjerg forsøger at finde en person, der kan komme i fleksjob om eftermiddagen og her overtage Søren Schmidts arbejde. Søren Schmidt er gået foran som et godt eksempel og er vellidt hos SAF, og Anders Kastbjerg opfordrer til, at også andre virksomheder overvejer at finde plads til personer, der er ramt af sygdom.

Læs også