Svinekød deler Danmark

Hvilke retter med svinekød, du kender og foretrækker, afhænger angiveligt af, hvor i landet du bor. Dog vinder flæskesteg og frikadeller alles hjerter.

Farserede porrer ser man næsten kun i Jylland. Og hvidkålsrouletter er særligt yndede i Esbjerg, mens århusianere er glade for koteletter.

Det nogle af de interessante konklusioner, som Danish Meat Research Institute ved Teknologisk Institut drager efter at have undersøgt danskernes forhold til svinekød i seks store og mellemstore byer. Det skriver fødevaremagasinet FoodCulture.

I alt 700 personer bosiddende i henholdsvis Esbjerg, Århus, Aalborg, Odense, Roskilde og Hillerød har deltaget i undersøgelsen, hvor de blandt andet har disket op med ikke færre end 315 bud på, hvordan svin kan indgå i retterne på middagsbordene. Men selvom kreativiteten i køkkenet tilsyneladende ikke fejler noget, så er det to ultra-traditionelle retter, der topper på kendskabs- og livretsbarometret: otte ud af ti nævner flæskesteg som deres livret, mens 85 procent nævner frikadeller som en ret, de kender til.

Til gengæld tyder noget på, at der er forskel på, om du bor i øst eller vest, når det drejer sig om, hvilken form svinekødet tilberedes i:

- Generelt bliver der spist mere hakket svinekød i Jylland end på Sjælland, og det hænger nok både sammen med tradition og indkomst. Det større forbrug af stege i Roskilde kan dels handle om indkomst, og dels om, at forbrugerne i Roskilde nok ligner københavnerne i højere grad end forbrugerne i de øvrige byer, hvor stegene ikke er lige så populære, forklarer seniorforsker Margit Dall Aaslyng, som står bag undersøgelsen ved Teknologisk Institut.  

Læs også