EU giver snart lempelser på mælkeområdet

Den tidligere Europaparlamentariker og medlem af EU’s landbrugsudvalg vurderer, at kommissær Fischer-Boel næppe kan slippe for at give yderlige lempelser til mælkeproducenterne.

Det hårde pres fra 20 af EU’s 27 medlemsstater, blandt andet Frankrig og Tyskland, om at indføre flere markedsregulerende tiltag på mælkeområdet, vil landbrugskommissær Mariann Fischer-Boel (V) næppe kunne stå i mod.

Det vurderer Niels Busk, der for Venstre i 1999-2009 år var medlem af Europaparlamentets landbrugsudvalg, og i de sidste fem år fungerede som talsmand for den liberale gruppe i selvsamme udvalg.

- Der er jo helt klart en holdning i Kommissionen, med Mariann Fischer-Boel i spidsen, at man ikke ønsker, at der skal ske nogle ændringer i de politiske aftaler, som man har i øjeblikket. Det vil sige, at man ønsker heller ikke, at der skal være mulighed for, at man enten via EU eller via nationale stater begynder at støtte egne mælkeproducenter, siger Niels Busk, der fortæller, at han i dag arbejder som konsulent og rådgiver på EU-området.

Støtte ligger i folkesjælen
At han så tror, at det kommer til at ske alligevel hænger blandt andet sammen fortilfælde på frugt og grønt-området i blandt andet Frankrig og Holland, hvor der her også er store økonomiske problemer for producenterne.

- Her er landene jo helt klart ude med national støtte til de erhvervsgrupper. Det ligger i hele folkesjælen i de lande, og her kan man godt tage Tyskland med, at det er bare noget, man gør i sådanne situationer. Så derfor, som det ser ud nu, så er det min vurdering, at der vil komme nogle lempelser til mælkeproducenterne i EU, siger han.

Egentligt underligt
Han fortæller, at lande som Danmark, Sverige og England, der går ind for mindre støtte og en liberalisering på landbrugsområdet på det her punkt står ret alene i EU.

- Egentlig så er det faktisk underligt, at vi har det sådan i Danmark, for når vi taler bankpakker, så er der ingen slinger i valsen. De får støtte, når de er nødlidende. Når vi så taler om et erhverv som mælkeproducenter, som jo er virkelig i knæ, så siger man helt firkantet, at man ikke vil være med til at foretage nogle tiltag, som kan opretholde produktionen, siger Niels Busk.

- Det er på det her område, at de andre lande ser noget anderledes på det, end vi gør i Danmark, lyder det videre.

På trods af det måske kunne lyde sådan, så understreger Niels Busk dog, at han stadig er liberal.

- Jeg har selv arbejdet for markedsøkonomien og så videre, men samtidig må vi som politikere aldrig nogensinde sætte os hen i et hjørne, og så ikke tage hensyn til, at situationen er akut, som den for eksempel er nu for mælkeproducenterne, siger Niels Busk.

Læs også