Kelly Kædeharver produceres nu i Danmark

AUSTRALSK INSPIRATION: Kelly Kædeharven, der egner sig til både øverlig jordbearbejdning, ukrudtsbekæmpelse, stubbearbejdning og tilberedning af såbed, står klar til at møde danske landmænd.

De første Kelly Kædeharver er nu klar til markarbejdet hos danske og andre europæiske landmænd. Redskabet er produceret hos KK Engineering Europe i Allingåbro, hvor der har været travlt med tegninger og produktion det meste af vinteren.

Kædeharven er udviklet af farmeren Shane Kelly, Adelaide i Australien, som også selv producerer redskabet i Kelly Engineering.

- Shane Kelly fik ideen til harven, da der opstod et behov for et effektivt og økonomisk redskab til ukrudtsbekæmpelse på en måde, så han både kunne mindske sprøjtning og undgå udtørring af jorden. Han lavede den første Kelly Kædeharve af en gammel ankerkæde og nogle tallerkener, siger Helle Knudsen fra KK Engineering Europe.

- I dag, næsten 20 år efter den første model, bruges harven som et universalredskab i traditionelt landbrug i både Australien, USA og Canada, men der er også stor succes med harven i nyere dyrkningsformer som »faste kørespor« og »reduceret jordbearbejdning«, tilføjer hun.

Ville ikke af med den
Firmaet importerede sidste år en demonstrationsmodel, der blev flittigt brugt på danske marker i efteråret.

- Der var yderst positiv respons på harvens unikke design og arbejdsgang. I foråret i år, blev harven sendt til Tyskland for at køre demoer, men den første tyske landmand ville faktisk ikke af med den igen. Så et nyt eksemplar er sendt af sted til brug i demoer hen over forår og efterår, fortæller Helle Knudsen.

Den gode modtagelse udviklede sig til en licensaftale med produktion og salg af den originale og fuldt patenterede kædeharve i hele Europa samtidig med, at der er lavet tilpasninger, så redskabet egner sig til europæiske traktorer.

Kelly Kædeharven er ifølge Helle Knudsen et universalredskab til overfladebearbejdning på marken, og er specielt egnet til ukrudtsbekæmpelse, stubbearbejdning og såbedstilberedning. Den er robust og enkelt konstrueret, og derfor brugervenlig. Kædeharven er slidstærk og kræver minimalt vedligehold, ligesom den kun fordrer et ganske lavt forbrug af brændstof.

Ikke tallerkenharve
Kelly Kædeharven er noget ganske andet end en tallerkenharve.

- Det er kædens fleksibilitet, det er tallerkenernes udformning og placering på kæden, og det er kædens vinkel, opspænding og montering i speciallejer, der tilsammen gør Kelly Kædeharven til noget helt nyt i Europa, mener Helle Knudsen.

- Arbejdsdybden kan reguleres mellem to og seks centimeter, og den specielle konstruktion medfører, at tallerkenerne skræller overfladen og efterlader plantematerialet på jævn jord. Harven planerer usædvanlig godt, og selv dybe kørespor jævnes efter et par overkørsler, forklarer hun.

Redskabet fås i seks og ni meters arbejdsbredder, og der arbejdes på at have den første 12 meters harve klar til efteråret.

Bag KK Engineering Europe står indehaveren af firmaet BK Teknik på Djursland, smeden Bjarne Knudsen, og hans datter Helle Knudsen, som tidligere har arbejdet i Australien.

Læs også