SPF venter stadig på Justitsministeriet

Næsten to år efter SPF var igennem mediemøllen på grund af svinetransporter til Rusland, har Justitsministeriet endnu ikke afgjort, om de var i strid med EU-reglerne.

Det er helt utilfredsstillende, at Justitsministeriet endnu ikke er kommet frem til en afgørelse om, hvorvidt SPF’s famøse dyretransporter til i Rusland i marts 2007 var i strid med EU’s regler.

Sådan lød meldingen fra Niels Buhl, formand i salgs- og transportselskabet SPF, der i forrige uge afholdt årsmøde i Ringsted. SPF kom, dengang i 2007, under stor mediebevågenhed, da svinetransporterne blev filmet af et tv-hold fra DR. Ifølge tv-holdet blev svinene transporteret fra Sydsjælland til Rusland i 127 timer uden hvil. Noget, der er i strid med reglerne i EU, men da transporterne foregik ud af EU, er de derfor, ifølge SPF selv, ikke nødvendigvis ulovlige.

- Vi kan jo næsten ikke holdt møde i det her selskab, uden vi er nødt til at komme tilbage til for to år siden, hvor den der famøse tv-udsendelse på DR blev vist af et par biler, der var i Rusland for at aflevere nogle avlsdyr, lød det fra Niels Buhl.

De så for godt ud
Han gik derefter ind i en kort gennemgang af sagen. Blandt andet fortalte han, at der var tale om avlsdyr, der gik i nogle pæne velstrøede biler. De gik fuldstændig tørt, og ved aflæsningen i Rusland så de så godt ud, at tv valgte ikke at filme dem.

- Man ville dog gerne fortælle om, hvor lang tid, de havde været ombord på bilen, og hvor forfærdeligt, de havde haft det, sagde Niels Buhl.

- Det, der er faktum i det her, er, at Justitsministeriet endnu ikke har afklaret, om de EU-regler, som SPF-Selskabet blev anklaget efter, er gældende udenfor EU. Aviserne tager stadig sagen op med mellemrum, men vi har stadig ikke nogen afklaring på, hvor vi er henne i den her sag. Det er helt utilfredsstillende, lød det fra Niels Buhl til de omkring 40 deltagere på mødet.

Udvikling ærgrer
På mødet i Ringsted, der også indeholdt et indlæg fra SPF-selskabets direktør, Peter Skov Madsen, blev der orienteret om den forventede udvikling i antallet af eksporterede smågrise. Det blev anslået, at der i 2012 bliver eksporteret 10-12 millioner smågrise ud af Danmark. En udvikling, der ærgrer direktøren.

- Set med samfundets øjne, så er det den forkerte vej, det går. Jeg er så naiv at tro, at samfundet har brug for de arbejdspladser, der følger med inden for produktionen af grise. Blandt andet på slagteri og ved transport, siger Peter Skov Madsen.

I 2009 lyder forventningen på eksport af smågrise på seks millioner svin.

 

 

Læs også